Han hängde ut tjuvarna på internet

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2010-07-05

Handlaren:
Jag ville veta
vilka de var

Duved. Tjuvarna stal varor för mer än 40 000 kronor.

Då tog Ica-handlaren Jan Duvdahl saken i egna händer – och lade upp butikens övervakningsfilmer på Youtube.

– Det kan vara olagligt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk handel.

När polisen inte kunde hitta tjuvarna som stal varor för mer än 40 000 kronor i Jan Duvdahls Ica-butik i Duved utanför Åre, valde han att agera på egen hand. I hopp om att få tips om vilka tjuvarna var lade han ut butikens övervakningsfilm på internetsajten Youtube.

– Det var så frustrerande. Man gör allt man kan för att få verksamheten att gå runt. Det kändes nästan som en våldtäkt. Jag ville att de här personerna skulle identifieras, säger Jan Duvdahl.

”En juridisk gråzon”

Videon blev genast populär och de senaste dagarna har Jan fått flera hälsningar från både vänner och kollegor.

Men enligt Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk handel, kan han ha brutit mot lagen när han la upp filmen på internet.

– Det är en juridisk gråzon.

Å ena sidan är det förbjudet att lämna ut butikens övervakningsfilmer mer än vad som behövs för att driva verksamheten. Å andra sidan befinner sig Youtubes server i England, där andra lagar gäller, säger han.

Har tagit bort filmen

Enligt Ica:s ledning har Jan brutit mot lagen och de tar nu avstånd från hans agerande.

– Det är naturligt att handlare kan känna frustration. Men det här är en polisiär sak. Enligt vår bedömning rör det sig om ett brott mot personuppgiftslagen, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Som svar på kritiken har Jan Duvdahl nu tagit bort filmen från Youtube.

– Jag har fått den mediala uppmärksamhet jag ville ha. Men att det skulle få så stora konsekvenser, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger han.