Nobbade panikplan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-14

Så försökte partierna rädda Bodströms jobb

tufft beslut Thomas Bodström måste lämna USA och sin familj på måndag om han vill behålla sin plats i riksdagen.

MASSACHUSETTS/STOCKHOLM. Partierna gjorde i går upp i hemlighet för att rädda kvar Thomas Bodström i riksdagen.

Han fick erbjudande om att dra tillbaka sin ansökan om föräldraledighet och i stället hitta på något annat som skulle motivera USA-vistelsen.

– Man ville ge honom ytterligare en chans, säger en källa.

Avslag Sven-Erik Österberg meddelade att ledigheten inte gick igenom.

Klockan 15.40 i går eftermiddag kom Sven-Erik Österberg (S) ut från mötet med talmannen och partiernas gruppledare, om Thomas Bodströms framtid i riksdagen.

– Beslutet blir att begäran avslås, var hans bistra besked.

Riksdagens regler tillåter inte att man är föräldraledig på deltid och därmed måste Thomas Bodström vara tillbaka i Stockholm igen senast på tisdag.

Tvingades säga nej

Men den så kallade talmanskonferensen gjorde upp i hemlighet för att kunna ge Bodström ledigt.

När de samlades klockan tio i går morse stod det snabbt klart att de skulle bli tvungna att säga nej till föräldraledigheten. I stället började man då diskutera om Thomas Bodström skulle kunna stanna kvar i USA om han begärde ledigt av andra skäl, till exempel internationell tjänst eftersom han också ska gästföreläsa under USA-vistelsen.

– Man kunde bara behandla den grund ansökan gällde och man ville ge honom ytterligare en chans att söka på annan grund, säger en källa till Aftonbladet.

Beslutet sköts därför upp till eftermiddagen för att man skulle hinna kontakta Bodström. Han stod dock fast vid att föräldraledighet var det enda tänkbara skälet till ledigheten.

När talmanskonferensen samlades igen klockan tre i går eftermiddag, fanns inga andra alternativ än att avslå hans ansökan.

Bekräftar

Thomas Bodström bekräftar att partierna försökte rädda kvar honom.

– De ville ge mig en chans att få ledigt och undrade om det fanns något annat sätt. Men svaret blev nej, säger han.

Alternativet att söka ledigt för internationellt uppdrag är inte aktuellt i nuläget.

– Det är något jag hade tänkt göra längre fram när jag hunnit vara här ett tag, men för det skulle jag behöva ett uppdrag i en internationell organisation.

Mona Sahlin väntas ge honom andra uppdrag för partiet om han lämnar riksdagen.

– Det vore befängt att släppa honom. Vill han fortsätta med politik så kommer hon att hitta ett uppdrag för honom, säger en källa till Aftonbladet.