Eliten vill inte lämna ifrån sig makten

Bråk om när val ska hållas döljer konfliktens kärna

30 dagar eller sex månader?

Frågan om när val ska hållas i Thailand döljer konfliktens kärna.

De som i många år haft makten vill inte lämna den ifrån sig.

På ytan ser grundproblemet mellan rödskjortorna och regimen ut att vara hur lång tid det ska gå till det hålls nyval. Oppositionen vill ha nyval direkt men kan tänka sig att vänta 30 dagar med att parlamentet upplöses.

Premiärminister Abhisit har utlovat val före årets slut. I praktiken skiljer inte mer än sex månader mellan parterna.

Är det verkligen någonting att ställa till ett blodbad för?

Självfallet inte.

Klassisk maktkamp

Valet är bara en symbolfråga för en mycket djupare politisk konflikt. Den mellan eliten och underklassen. Mellan de som traditionellt hållit i taktpinnen och de som tidigare accepterade att de var fattiga och maktlösa. En klassisk kamp om makt och välstånd.

Regimen vill skjuta på valet så länge som möjligt eftersom de vet att risken är stor att rödskjortorna står som segrare. De har massan på landsbygden bakom sig.

När Thaksin Sinawatra vann de demokratiska valen 2001 gav han de fattiga en röst. Han gjorde det av taktiska skäl för att vinna valet. Men eliten blev tagen på sängen. De hade trott att Thaksin var en av dem.

Bollen som Thaksin satte i rullning har växt år från år. Fler och fler thailändare är missnöjda med att de fortfarande är fattiga medan huvudstadens neonljus blänker förföriskt och klyftorna i samhället ökar.

Demokratisk fars

När militären störtade Thaksin 2006 och valet ett år senare blev en demokratisk fars var det ett slag inte bara mot den förre premiärministern utan också mot de många som vände sig mot orättvisorna i det thailändska samhället.

Dagens thailändska regering är resultatet av ett maktpolitiskt schakrande - inte ett demokatiskt val.

Ett val kan lösa den grundläggande konflikten bara om det av alla uppfattas som demokratiskt och om utgången resulterar i att de som vann valet också får styra landet.

Annars kommer det nuvarande kaoset att fortsätta med den enda skillnaden att de som skapar kaos på gatorna har olika färger på sin tröjor.

Kungen tyst

Kaoset är också resultatet av ett maktvakum. Thailands kung som traditionellt brukar medla och styra i sådana här konflikter är sedan ett halvår svårt sjuk. Och helt tyst. Vilket också gäller flera andra av de "vise män" som brukar agera från sidlinjen i tider av kris.

Kanske inser de att så länge eliten inte är beredd att dela med sig av makt och rikedom så finns ingen lösning.

Utom den traditionellt thailändska; militären tar över.