Makten en ren familjeaffär

Sonen skolas in tills Kim Jong-il dör

Svågerpolitik är inget nytt i Nordkorea.

Nu blir landet en ren familjeaffär.

Men Kim Jong-il gör som pappa och sitter kvar tills han trillar i graven.

– Helt klart den största nyheten vi fått från Nordkorea sedan Kim il Sungs död, utropar en upphetsad Nordkoreakännare i Tokyo. Bortsett från nyheten 1980 att Kim Jong-il skulle ta över efter pappa Kim il Sung kan han ha rätt.

Utnämningen av sonen Kim Jong-un till fyrstjärnig general kan inte ses som annat än en klar indikation att det han han som tar över stafettpinnen när Kim Jong-il dör.

Vilket kan ske rätt snart. "Den käre ledarens" hälsa är dålig efter en hjärtinfarkt för två år sedan som gjorde honom osynlig i offentliga sammanhang under lång tid.

Hängslen

Eftersom yngste sonen fortfarande inte fyllt 30 har partiet försett honom med hängslen och livrem i den händelse pappa dör den närmaste tiden.

Kim Jong-ils storasyster Kim Kyong Hui utsågs också till fyrstjärnig general och uppges ha fått rollen att skola in brorsonen tillsammans med sin man Jang Song Thaek, som är nummer två i det slutna kommunistlandet.

Snacka om att behålla makten inom familjen.

Familjen Kim har styrt sedan Nordkorea grundades 1948. Om Kim Jong-un lyckas tar över när pappa dör kan det bli mycket längre än så. Så länge inte militären ingriper.

Gissning

Att spå väder i kaffesump än en barnlek i jämförelse med att förutsäga vad som ska hända i det slutna Nordkorea.

Så vad den nya situationen kan betyda för omvärlden är en ren gissning.

Att i dag är första gången Kim Jong-un nämns i nordkoreanska medier säger en del om graden av hemlighetsmakeri. Följdriktigt berörs inte med ett ord att han är son till den nuvarande ledaren.

Trots att Kim Jong-un tillbringade några år på internatskola i Schweiz ska man nog inte hoppas på något töväder med omvärlden. Att regimen lyckats överleva så här länge är snarare tack vare än trots sin isolering.

Museum

De flesta regimer som känner sig pressade försöker anpassa sig till den nya tiden men få lyckas överleva. Nordkorea har valt att förvandla landet till ett museum från Stalintiden med allt från maktprivilegier till arbetsläger.

Börjar familjen Kim släppa på tyglarna åker de snart ut ur palatset i Pyongyang.

Genom att gynna militären och en liten elit har familjen lyckats behålla makten. Varje tendens till uppror bland den fattiga befolkningen slås obönhörligt ner. De flesta har fullt upp att överleva för dagen. Inte många orkar ens fundera på en revolt.

De som inte står ut försöker fly istället.