Svanbergs ödesmöten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-14

Svanbergs tre ödesmöten: Styrelsen, Obama och offren

LONDON. BP:s jagade styrelseordförande Carl-Henric Svanberg har lämnat huvudkontoret i London.

Efter ett möte som pågått sedan i morse lämnade han kontoret med en bil via garaget och undvek journalisterna.

– Vi kommer inte med några uttalanden i dag, säger BP:s Sheila Williams.

Under hela morgonen har en strid ström med styrelsemedlemmar anlänt till oljebolaget BP:s huvudkontor i centrala London. Vid halv tio kom bolagets svenska styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

Till skillnad från övriga styrelseledamöter blev han inte avsläppt utanför huvudentrén utan kördes direkt in i garaget. Två vakter höll journalisterna på avstånd och Aftonbladets reporter kunde inte ställa några frågor.

Pressad Svanberg

Dagens möte på BP:s kontor ska behandla om det andra kvartalets planerade aktieutdelning på 20 miljarder ska frysas inne. Något som president Barack Obama uppmanat till.

Men hemlighetsmarkeriet är stort. BP:s presstalesperson Sheila Williams vill inte ens bekräfta att det pågår ett möte.

– Vi kommer inte med några uttalanden eller meddelanden i dag, säger hon till Aftonbladets reporter på plats.

Carl-Henric Svanberg lämnade byggnaden vid 16.15 brittisk tid.

Enligt vad Aftonbladet erfar var mötet slut vid 15-tiden.

Upprörd Obama

”I want to know whose ass to kick”, sa Barack Obama i amerikansk tv i veckan.

I dag är presidenten på plats i södra USA för att återigen bevittna förödelsen efter det som kallas landets värsta miljökatastrof någonsin.

Men mannen som riskerar att få sitt ”ass kicked” är fortfarande kvar i London.

Enligt BP:s presstjänst

vilade oljebolagets svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ut i hemmet i går.

– Han hade mycket att förbereda inför sitt anförande för styrelsen, säger en källa på huvudkontoret.

Fler fiender

Pressad av uttalanden från Obama och kongressledamöter förväntas Carl-Henric Svanberg i dag övertyga övriga styrelseledamöter i BP om att skjuta upp den aviserade aktieutdelningen på 20 miljarder kronor.

Ett beslut som lär ge det svenska näringslivsproffset ännu fler fiender. Han har kritiserats hårt, bland annat för sin bristande närvaro i katastrofområdet och för att undvika frågor från media och i stället lägga allt ansvar på vd Tony Hayward.

Intern kritik

Dessutom har han fått intern kritik för att han åkte på kärlekssemester i Asien tillsammans med sin nya flickvän Louise Julian, när katastrofen precis hade briserat.

– Pressen på honom är mycket stor just nu, säger en källa på huvudkontoret i London där mötet äger rum i dag.

I går gick också den amerikanske presidentens rådgivare ut och uppmanade BP att deponera pengar för att säkerställa att kostnaderna för katastrofen betalas.

– BP har resurserna att möta kraven, och det kom mer vi se till att de gör, säger David Axelrod, presidentens rådgivare.

Men styrelsemötet i London är bara början på Carl-Henric Svanbergs mardrömsvecka.

Dagen efter lämnar han London för att möta president Barack Obama i Vita huset i Washington. I ett brev ställt till Svanberg förra veckan framförde presidenten kravet på Svanbergs personliga närvaro.

Tonen i brevet var – i sammanhanget – mycket hård.

Skärper tonen

I morgon kväll, amerikansk tid, väntas presidenten skärpa tonen ytterligare i ett tv-sänt tal.

– Det är mycket allvarligt att presidenten kallar till sig en företagsledare på det här sättet. Han skulle ju lika gärna kunna ringa och framföra sitt budskap per telefon. Men för Obamas del handlar det om att visa engagemang. För BP och Carl-Henric Svanberg som ytterst ansvarig, är kallelsen till presidenten naturligtvis ett stort mycket stort problem, säger statsvetaren Merrick Tabor vid Stockholms universitet.

Sedan på onsdag väntar kongressens utfrågning av Tony Hayward – där Carl-Henrik Svanbergs agerande efter oljekatastrofen väntas vara en brännande fråga.

Som om en uppretad amerikansk president inte vore nog hopar sig ytterligare problem, av ekonomisk art, kring Carl-Henric Svanberg.

Två månader innan oljekatastrofen köpte han BP-aktier för drygt 50 miljoner kronor. Den 28 april, åtta dagar efter explosionen, när kursen fortfarande låg stadigt köpte han aktier för ytterligare 12 miljoner.

Nu har det sammanlagda värdet sjunkit med drygt 20 miljoner kronor.