Sjöstedt: "Vi ska demokratisera välfärden"

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-07-04

VISBY. V-ledaren Jonas Sjöstedt talade om framtidstro och möjligheten att bygga ett samhälle som bejakar det goda i människor.

– Vi ska demokratisera välfärden, säger han och berättar om det nya förslaget om personalkooperativ.

Aftonbladet rapporterar direkt.

I dag är Vänsterpartiets dag i Almedalen och under förmiddagen presenterade Jonas Sjöstedt en modell för hur vinster ska kunna förbjudas i välfärden, bland annat genom att låta anställda ta över verksamheter där företag lämnar på grund av vinstförbud.

Välkomnar riskkapitalister

Innan Sjöstedt går upp på scenen spelar artisten AK von Malmborg. Många har under dagen åkt hem från politikerveckan och de kvarvarande partierna ser effekten av att hamna sist i veckan: Trots vädret är det relativt lite publik.

– Alla är hjärtligt välkomna. Ett särskilt välkommen till alla er som är lobbyister från riskkapitalbolag. Ni har det jobbigt nu, men ni är också välkomna, inleder Jonas Sjöstedt.

– Sjöstedt säger att mycket har hänt under veckan. Bland annat har vi sett en allt mer viljelös stridshingst, säger han.

– Vi har sett saker den här veckan som vi aldrig någonsin får vänja oss vid. Svenskarnas parti stod här på scenen och spred sitt hat, säger han. De är vår politiska motsats. De är våra motståndare och vi kommer bekämpa allt de står för.

Han kritiserar att skolor ska behöva tvingas ta emot nazister.

"Åkesson inbiten höger"

– Åkesson var här och lade ned väldigt mycket tid på att förklara att SD inte är rasistiskt. Men ni och jag vet att Sverigedemokraterna är rasistiskt. När man kokar ner deras budskap handlar det om rasism, hat och förakt. Åkesson är dessutom en inbitenpolitiker.

Åkesson har varit med att sänka bolagsskatten för miljarder för storbolagen. Han har bidragit till att sänka skatten för dem som har det sämst på bekostnad av dem som har det sämst, menar Sjöstedt.

– Sedan har han mage att säga att vi ska höja skatterna för bankerna och sänka den för pensionärerna. Så talar en hycklare.

Han berättar om "Jeanette" i hemtjänsten, som sålts ut och nu har hon jobbat för en mängd olika arbetsgivare, som utnyttjat henne bland annat till att ragga nya kunder till företaget.

– Hon jobbar nu i kommunen igen och säger att annars hade hon aldrig vågat berätta.

– Hon vill att jobben ska handla om de äldre. Hon vill ha en trygg anställning, lön och makt över sitt arbete.

"Demokratisering av välfärden"

– Man kan också säga att det handlar om vinster i välfärden, feminism och maktstrukturer, räknar Sjöstedt bland annat upp.

– Men i slutändan handlar det om Jeanette. Det här valet handlar om värderingar, att vi kan och vill bygga ett bättre land.

– I stället för att utveckla den välfärd vi så väl behöver har regeringen raserat den. Det är dags att ta bort de privata vinsterna i välfärden, säger Sjöstedt och tar upp förslagen som han presenterades tidigare i dag.

– Det är förslagen om den stora demokratiseringen av välfärden.

När vinsterna i välfärden tas bort kommer företag som bara är intresserade av pengar dra sig ur, enligt Sjöstedt.

– Då ska vi ge möjligheten för de anställda att ta över och ta makt över sitt arbete. De kan ta över en vårdcentral och driva den som personalkooperativ, eller personalstyrning i annan offentlig verksamhet. Nu ska vi låta personalen stura. Så skapar vi en välfärd där yrkesstolthet och kvalitet är så mycket bättre än vinster.

– Vi vet att den offentliga sektorn inte alltid är bäst. Vi ska därför låta personalen bestämma mer, befria den från byråkrati uppifrån utan införa en new public management. Det är inte en direktör utan sjuksköterskor, lärare, vårdpersonal som vet bäst hur verksamheten bedrivs.

Sjöstedt säger att nyckeln.

"Ett samhälle som bejakar det goda"

– Vi vill ge alla dem som arbetar i välfärden inflytande i sitt arbete. Det är en kraftfull feministisk reform.

– Vi är sammansatta varelser. Vi kan vara egoister, generösa. Vi är inte onda eller goda av naturen, vi har både bra och dåliga sidor. Det vi kan göra är att bygga ett samhälle som bejakar människors goda sidor. Jag tror jag vet hur det ser ut: ett samhälle där klyftorna minskar. Där kvinnor och män får lika lön för lika arbete och där de delar lika på ansvaret för barn.

– Ett samhälle där ditt efternamn inte spelar någon roll om du söker jobb, där du fritt kan uttrycka din sexualitet. Ett öppet och solidariskt Sverige där vi har samma skyldigheter men också samma möjligheter, säger han.

– Ett samhälle där de seriösa bra sjyssta arbetsgivarna och de som utnyttjar människor förlorar.

"S och MP har inte bestämt sig"

– Där girigheten och vinstmaximeringen breder ut sig breder också kontrollen och likgikt

Mindre klyftor och marknadstänkande leder till ökad frihet att utveckla sig själv och sina drömmar. Allas frihet kräver jämlikhet.

– Efter valet i höst behöver Sverige rödgrön majoritet och rödgrön regering. Vi behöver en regering som vågar ta en ny kurs, och det går inte att göra tillsammans med dem som styr nu. I dag är vi det enda partiet i den svenska politiken som tydligt och klart säger att vi vill ha en regering utan borgerliga ministrar. Vi kan lova att Björklund eller Annie Lööf dyker upp som gubben i lådan. Vi vill inte ha en rest av den borgerliga regeringen.

– Det verkar som om Socialdemokrater och Miljöpartister har svårt att bestämma sig. Men det är ett viktigt val. Det är ett val mellan girighet och solidaritet. På område efter område är det ett val som får stora politiska konsekvenser.

Timanställningar Vapenexporten. Välfärden. Skattesänkning för banker eller pensionärer.

– Vi vet vad vi tycker. Det är därför V behövs.

"Rött är det nya gröna"

I går presenterade WWF sin genomgång av partiernas miljöpolitik.

– WWF anser att vi är det parti som tydligast agerar efter deras krav. Det är vi stolta över. Vi är inte bara socialister, inte bara feminister, utan även gröna. Vi måste göra den gröna omställningen för klimatet. Det är bråttom. Därför behövs politiska krafter och partier som är beredda att ta ansvaret och sätta planeten framför kortsiktiga vinstintressen. V är det parti som föreslår de allra största miljö- och klimatsatsningarna. Om man sätter omtanke före girighet är det vissa saker man inte gör. Då säljer man till exempel inte Sveriges utsläppträtter. Vet ni att de har gjort det? Regeringen med Anders Borg och Lena Ek i spetsen har sålt vårt överskott till en amerikansk storbank, så att det kan brännas av.

– En regering som tar ansvar låter inte kortsiktiga spekulanter starta gruvor i Sverige och sticka härifrån med vinsten.

Alla miljarder i våra AP-fonder, därifrån ska inte en krona satsas på företag som förstör vårt klimat.

"Vi är inte till salu"

– Klimatfrågan handlar om ansvar, makt och pengar. Att fördela våra resurser i Sverige och världen. Vi måste faktiskt ompröva den ekonomiska modellen. Vi klarar det bäst i ett samhälle som fördelar rättvist. Det kräver vänsterpolitik och rättvisa. Rött är det nya gröna.

Sjöstedt kritiserar det han anser vara regeringens och statsministerns trötthet.

– Den som inte har egna idéer brukar hellre vilja prata om andras.

– Han varnar oss för den armageddon som väntar med en rödgrön regering. Han varnar för visioner. Men vi behöver en längtan efter ett bättre samhälle, där var och en kan förverkliga sina drömmar och vara den han är. Vi behöver fler poeter, prideparader och raggare, och fler som vågar säga ifrån på jobbet, mer gemenskap, omtanke och framtidstro. Vi behöver en ny regering.

– Framtiden är inte till salu och vi är inte till salu, avslutar Sjöstedt och möts av applåder och visslingar.

Efter talet fick Jonas Sjöstedt en ros och kramar från partivänner. Han var nöjd med sin insats.

– Det kändes bra. Jag känner mig välkommen i Almedalen. Det kändes också väldigt varmt ifrån publiken, säger han till Aftonbladet.