Mätning: Ledarstriden blir en rysare

Publicerad 2015-02-02

Lars Adaktusson har störst stöd bland KD:s väljare.

Men enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker ligger två andra toppkandidater hack i häl.

– Det är helt klart fortfarande en match, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

Göran Hägglund meddelade i veckan att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Hans efterträdare kommer att utses under ett extra riksting den 25 april.

Flera namn har lyfts fram som tänkbara efterträdare. När Aftonbladet/Sverige Tycker frågade KD:s egna väljare vem de vill se som partiledare framträdde tre toppkandidater.

Flest, 23 procent, uppger att de vill se Lars Adaktusson på partiledarposten. På andra plats kommer Ebba Busch Thor med 19 procent. Trea är Acko Ankarberg med 17 procent.

"Adaktusson är favoritkandidaten"

– Lars Adaktusson är favoritkandidaten. Han är ett känt namn och för många är det naturligt att nämna honom. Men de två kvinnorna är inte långt efter, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

I fredags genomförde Novus på uppdrag av TV4-Nyheterna en liknande undersökning där KD-väljare tillfrågades om vem de vill se som Hägglunds efterträdare.

I den undersökningen ledde Lars Adaktusson stort och fick 37 procent. Ebba Busch Thor fick 13 procent och Acko Ankarberg 5 procent.

"Inte avgjort"

Att de två andra kandidaterna nu knappar in i Sverige Tyckers undersökning tror Karin Nelsson beror på att Hägglunds avgång sjunkit in bland väljarna.

– Kandidaterna har också haft mer tid att synas under den period vi har gjort undersökningen. Jag tror att mycket kan hända framåt.

På fjärde plats och med 10 procent i Aftonbladet/Sverige Tyckers undersökning kommer KDU-ordföranden Sara Skyttedal.

16 procent av de tillfrågade KD-väljarna uppger att de är tveksamma till vem de vill se som ny partiledare.

– Det visar att det här inte är avgjort på något sätt. Det är helt klart fortfarande match, säger Karin Nelsson.