Så drabbas din hjärna av slösurfandet

Publicerad 2015-01-27

Twitter, Facebook, Instagram, mejl och SMS.

Dagens informationsflöde gör vår hjärnor mer upptagna än någonsin tidigare – något som enligt flera forskare faktiskt skadar själva hjärnan och ger oss både sämre minne och koncentrationsförmåga, skriver The Guardian.

Våra hjärnor tar emot information under hela vår vakna tid. Ibland väcks vi till och med i sömnen av att mobilen plingar till.

Nu förklarar hjärnforskaren Daniel J Levitin vad som faktiskt händer med våra hjärnor – och hur minnet och koncentrationsförmågan försämras.

”Inte skapta för multitasking”

Levitin liknar våra mobiltelefoner med schweiziska arméknivar. Vi kan göra i princip allt på dem och ofta gör vi flera olika saker samtidigt.

Men samtidigt som vi tror att multitasking gör oss mer effektiva och får oss att uträtta mer, så är verkligheten den motsatta.

– Våra hjärnor är inte skapta för multitasking. När människor tror att de multitaskar så hoppar de egentligen bara från en uppgift till en annan. Och varje gång det händer, så sker det på bekostnad av den kognitiva förmågan, säger Earl Miller, hjärnforskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology), till The Guardian.

Ökar stressen

Forskning visar att multitasking ökar produktionen av både adrenalin och stresshormonet kortisol. Ämnena överstimulerar hjärnan och försämrar tänkadet.

Det skapar också ett slags dopaminberoende som ständigt belönar hjärnan vid nya intryck. Det i sin tur får hjärnan att ständigt leta efter en extern stimulation.

Och de negativa effekterna slutar inte där. Vår frontallob (främre delen av stohjärnans hjärnbark) är skapad för reagera på nya händelser som sker mitt framför oss – vilket gör att vårt fokus snabbt kan ”kapas” och riktas mot något nytt. Det är den här delen av hjärnan som får bebisar, kattungar och hundvalpar att reagera så starkt vid snabba rörelser och glimrande objekt.

På grund av frontallobens uppbyggnad blir vi ständigt distraherade. Det ständiga skiftandet mellan aktiviteter gör också att frontalloben och striatum bränner syresatt glukos, det bränsle som behövs för att koncentrera sig på en enda uppgift. I stället blir vi utmattade och disorienterade. 

”Info-mania”

Varje ny notifikation på Facebook, eller varje nytt SMS eller mejl fångar vår uppmärksamhet och fyller oss med endogena opioider. Känslan är bra men samtidigt tappar vi fokus och egentligen matas bara hjärnan med tomma kalorier. Den riktiga belöningen uteblir.

Glenn Wilson, tidigare professor i psykologi vid Gresham College i London kallar vårt beteende för ”info-mania”.

Föreställ dig att du försöker koncentrera dig på en enda sak. Samtidigt ser du att du har ett oläst mejl i din mobil. Denna insikt kan enligt Wilson minska din IQ med 10 nivåer. Wilson har även påvisat att de kognitiva förlusterna av multitasking försämrar minnet mer än långvarigt mariujanarökande.

Forskningen visar också att multitasking gör att stora delar av viktig information går till fel delar av hjärnan, där den inte organiseras och kategoriseras för att bli värdefull. På så sätt menar forskarna att mycket av den information vi tar in går förlorad, eller förvaltas dåligt i våra hjärnor.