Förödande om inte Irak lyckas

IS fortsätter växa på andra håll

Iraks offensiv för att återta Tikrit från Islamiska staten blir en värdemätare på chanserna att besegra och krossa terrororganisationen.

Samtidigt fortsätter IS att växa oroväckande. Libyen kan bli ett nytt högkvarter.

Om några månader är det ett år sedan Islamiska staten, IS, i en blixtoffensiv intog stora irakiska städer som Mosul och Tikrit. Under hela denna tid har nästan inga försök gjorts att återta de förlorade städerna som gavs upp nästan helt utan strid när den irakiska armén flydde hals över huvud.

Tikrit, förre diktatorn Saddam Husseins hemstad, ligger bara 15 mil från huvudstaden Bagdad. Det är ett enormt svaghetstecken att Iraks regering först nu orkat samla sig för en offensiv för att återta staden.

Kanske har det ändå varit klokt att vänta. Allt annat än ett lyckat slutresultat vore förödande för möjligheterna att hålla samman Irak som stat.

Täta sprickor

Ändå är en seger för Iraks armé långtifrån given. Armén demoraliserades svårt när de övergav sina positioner inför de numerärt betydligt färre IS-krigarna förra sommaren. Nye premiärministern Haider al-Abadi har försökt lappa ihop sprickorna mellan shiiter och sunnimuslimer och få till en stridsduglig armé igen.

Numerärt är de överlägsna IS. Men framgången hänger mycket på hur de sunnimuslimska milisgrupperna i Tikrit och andra IS-kontrollerade områden agerar. Utan deras hjälp hade IS inte kunnat lägga under sig så stora områden så snabbt. Nu har Iraks premiärminister vädjat till sunnimiliserna att upphöra med sitt stöd till IS. Men hans enda morot verkar vara ett löfte om amnesti. Frågan är om det räcker.

Att återta Tikrit är nödvändigt för en planerad senare offensiv i vår för att även kasta ut IS från miljonstaden Mosul.

Islamiska staten är för första gången sedan sommarens offensiv i ett mer utsatt läge. Förlusten i Kobane, vid Turkiets gräns visade att det går att besegra de extremt välmotiverade terrorkrigarna. Även om det aldrig varit möjligt utan USA:s stödbombningar.

Kollapsa

Libanon har de senaste veckorna inlett en offensiv mot IS verksamma i gränstrakterna mot Syrien.

Men samtidigt som terrorgruppen har vissa svårigheter i Irak och Syrien så är de på frammarsch i andra länder. Terrorgrupper har anslutit sig till IS i bland annat Egypten. I Libyen har IS utnyttjat det kaotiska läget med två rivaliserande regeringar till att flytta fram sina positioner.

Libyen uppvisar alla tecken på att förvandlas till en kollapsad stat. Precis de förutsättningar som utgör en perfekt grogrund för rörelser som IS som genom att skapa sin egen väldigt brutala ordning i kaoset, lyckas få åtminstone tillfälligt stöd av lokalbefolkningen.

Från Libyen har IS hotat att fortsätta till Rom. Även om man inte ska ta det bokstavligt visar det att gruppens ambitioner sträcker sig utanför Mellanöstern.

Omvärlden hopp står till att IS gapar över för mycket på för kort tid och att deras skapelse faller ihop lika snabbt som den växte. Men i nuläget är det inte mycket som pekar i den riktningen.

Följ ämnen i artikeln