Löfven avgår om alliansbudget vinner

Publicerad 2014-12-02

I dag kommer ödesbeskedet från Sverigedemokraterna.

Om scenariot att SD skulle lyckas fälla regeringens budget, är Löfven tydlig:

– Jag kommer inte att sitta kvar om Alliansens budget vinner. Det vore rent korkat att göra annat, säger statsminister Stefen Löfven (S) till Aftonbladet.

Runt klockan 16.30 i eftermiddag kommer ödesbeskedet från Sverigedemokraterna om budgeten.

SD har hotat med att inte följa praxis och lägga ned sina röster, utan lyft fram möjligheten att rösta för Alliansens budget.

Hittills har det aldrig hänt i Sverige att en regerings hela budget röstas ned i riksdagen.

– Jag kommer inte att sitta kvar om Alliansens budget vinner. Det vore rent korkat att göra annat, säger statsminister Stefen Löfven (S) till Aftonbladet.

Samma sak sade Löfven för tre veckor sedan.

"Jag vet inte"

Varför han så tydligt uppger att han avgår vid en budgetförlust säger han:

– Är det så att en annan budget har vunnit majoritet. Då är det ju så att dom ska ta ansvar för den budgeten. Det finns ingen anledning för den som inte har majoritet för sin budget att sitta kvar.

På väg till SVT:s Gomorron Sverige säger Löfven till Aftonbladet om vad han tror SD:s besked blir i dag:
– Jag vet inte. Det är deras beslut. Jag utgår från att man följer praxis. Det har vi gjort hela tiden. Det tror jag att alla andra sju partier har utgått ifrån. Det är väl det som är rimligt.

Enligt honom finns det olika sätt att hantera en eventuell regeringskris:

– Det beror på vilket sätt det här tas emot av de fyra borgerliga. Det finns olika alternativ: att talmannen styr processen och statsministern avgår, extra vak, att man kommer överens på ytterligare sätt, eller med en tilläggsbudget. Alla har för- och nackdelar.

"Horribelt"

Detsamma säger han till P1 Morgon en stund senare, och påpekar att han inte utesluter ett extra val.

– Men jag tror att väljarna i första hand förväntar sig att vi tar hand om det här. Det vore konstigt om inte vi med 87 procents stöd kunde komma överens så att vi inte ger SD inflytande, för det är de inte värda.

Löfven uppger att han är villig att sätta sig i förhandling med Allianspartierna.

– Men det krävs två att förhandla. Gör det inte det är det är det meningslöst att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Han vill dock inte svara på vilken del av regeringens budget som han ser som "helig" och inte förhandlingsbar.

– Skulle SD rösta på Alliansens budget och Alliansen bekräftar att de vill regera med SD är det ett helt nytt läge, säger han till P1.

Både SD och Alliansen har underkänt MP som regeringsparti. Allianspartierna lämnade i förra veckan pensionsgruppen i protest när MP bjöds in.

– Det är fullständigt horribelt, säger Löfven om det i P1.

"Vi har tagit ansvar"

På frågan om han kunde gjort något annorlunda säger han:

– Vi har tagit ansvar. Vårt budgetalternativ är större än de borgerligas, och det är naturligt att det går igenom. När jag fick förtroendet som statsminister byggde det på att SD skulle följa praxis.

Om SD i dag säger att man tänker rösta för alliansbudgeten i morgon, kan alltså flera saker hända. Regeringen kan välja att utlysa extra val, vilket kan göras tidigast den 29 december, som sedan ska hållas senast den 29 mars.

Regeringen kan också välja att avgå och låta talmannen starta en ny runda för att utse en ny regering.

Troligast är att Löfven skulle pressa Alliansen till förhandlingar, med nya förändringsförslag på den antagna budgeten.

– Bäst vore om de sju partierna som vill ta ansvar för Sverige kommer överens om en budget, säger han till P1.

SD påverkas

Väljer man förhandlingsvägen, så är det troligt att det över huvud taget inte går till votering på onsdagen.

I stället yrkar regeringspartierna då under debatten innan beslutet om återförvisning till finansutskottet, där budgetförhandlingar då inleds.

Det är oklart hur SD skulle påverkas av en sådan process, men mycket talar för att partiets vågmästarroll skulle försvagas. Ett stalltips inför eftermiddagen är därför att SD meddelar att de lägger ned sina röster i morgon, enligt TT.

Det är även så statsvetarprofessor Ulf Bjereld tolkar SD:s partisekreterare Björn Söders uttalande till Aftonbladet i går.

Söder säger att partiet måste tänka långsiktigt.

– Vi kan inte bara göra det som känns rätt för tillfället, säger han.

Det kan hända om budgeten faller

Det finns en rad olika alternativ om regeringens budget faller

Här är några:

Stefan Löfven sitter kvar som statsminister men ombildar regeringen. Det kan innebära att Miljöpartiet kastas ut och/eller att någon ny partner tas in.

Stefan Löfven sitter kvar och regerar med Alliansens budget. Detta har han dock sagt att han inte kommer att göra.

Stefan Löfven avgår och talmannen får åter ansvaret för att sondera terrängen om en ny regeringsbildning. Under tiden agerar Löfvens regering expeditionsministär, de sköter det löpande jobbet. En sondering kan komma fram till att det trots allt är Löfven som har störst stöd och åter ska bli statsminister.

Alliansen och SD riktar miss­troendevotum mot Stefan Löfvens regering - som då måste avgå.

Regeringen tar fram en ny ”kompromissbudget” med stöd av Alliansen. Detta kan kräva en rad om­fattande förändringar som kan bli politiskt svåra för S och MP.

Stefan Löfven och regeringen utlyser nyval (extra val, korrekt benämnt). Det får inte utlysas förrän tre månader efter första regeringssammanträdet och måste hållas inom tre månader efter regeringsbeslutet. Det innebär att valet måste hållas senast den 29 mars nästa år.