De kräver svar från ministern

Publicerad 2012-06-08

Deras son halshöggs: Hur kunde ni låta en sån här person gå fri?

Deras son mördades av den svenske kyparen – som tilläts resa till England trots att polis visste att han var psykiskt sjuk.

Nu kräver Christopher Varians föräldrar svar från justitieminister Beatrice Ask:

– Hur kunde ni låta en sån här person gå fri när ni visste att han var en ­fara för allmänheten?

Det har gått nästan två år sedan Nigel Varian och hans fru Sue fick telefonsamtalet. De var på väg till ett av sina andra barns bröllop när de fick veta att ­sonen Christopher hade mördats och halshuggits med en ostkniv av en kollega.

– Vår son borde fortfarande få finnas och vara den gladlynta killen han var. Det kommer aldrig bli lättare, säger Nigel Varian till ­Aftonbladet.

Han lägger en stor del av skulden på svenska myndigheter, trots att mordet skedde på golfklubben Oxfordshire i England.

Mördaren, en nu 35-årig svensk medborgare, hade två månader tidigare gripits för att ha misshandlat sin kusin i Sverige. Samtidigt försökte han ta en polismans tjänstevapen och hotade att döda kusinen.

Under utredning

I polisförhören framkom att 35-åringen var psykiskt sjuk och mycket labil. Ändå tilläts han resa från Sverige och söka jobb i Storbritannien medan polisutredningen pågick.

Där hade han bara varit i tre veckor när han i augusti 2010 gav sig på sin chef Christopher Varian, 32.

– De svenska myndigheterna har ett stort ansvar för vår sons död och nu vill vi få svar på hur något sånt här kunde hända, säger Nigel Varian.

Den 35-årige kyparen dömdes i mars i år till livstids fängelse och vårdas på Broadmoors rättspsykiatriska högsäkerhetssjukhus i Berkshire söder om London. Även om han friskförklaras måste han enligt det engelska rättssystemet avtjäna minst 19 år av sitt straff innan han kan bli frigiven.

Men det är en klen tröst för Christophers föräldrar Nigel och Sue och syskonen Roger och Katrina.

Nu kräver de svar från Sveriges justitieminister Beatrice Ask (M).

”En ond man”

– Vi vill få svar från den svenska regeringen. Hur kunde ni låta en sån här person gå fri när ni visste att han var en fara för allmänheten? säger Nigel Varian.

Det stockar sig i halsen när han försöker berätta.

– Det är fortfarande väldigt smärtsamt. Vi har levt med det här i två år nu och det blir inte lättare, säger han.

– Det här är en genom­gående ond man. Att då bara släppa honom så han kan fly och gömma sig på ett nytt ställe ...

Ministerhjälp

Till sin hjälp har familjen Varian den brittiske migrationsministern Damian Green, som i ett brev till Beatrice Ask begärt att familjen ska få svar på sina frågor.

Bråkade om rökpauser

35-åringen, som även har albanskt medborgarskap, dömdes flera gånger för narkotikabrott i Schweiz mellan 1999 och 2005. Till slut ut­visades han till Sverige eftersom han blev svensk medborgare när han gifte sig här 2002.

Mellan 2005 och 2010 ­åkte han in och ut på olika psykiatriska kliniker i Sverige och Kosovo. Utan starka mediciner hallucinerade han och hörde röster.

I juni 2010 misshandlade han sin kusin i Småland när de var på väg för att köpa nya mediciner åt 35-åringen. Han försökte också ta en polismans vapen och hotade att döda kusinen.

Trots att polisutredningen pågick kunde han resa till England i augusti 2010. Där fick han jobb som kypare på golfklubben The Oxfordshire. Efter bara två veckors anställning tog han en ostkniv och högg sin chef Christopher Varian. Sen använde han kniven för att såga av sitt offers huvud inför ögonen på flera kollegor.

Några dagar tidigare hade Varian och 35-åringen grälat om rökpauser, men i samtal med sin psykiater ska den svenske kyparen ha berättat att han hört röster och att Gud sagt till honom att döda sin chef och hugga huvudet av honom.

I mars i år dömdes 35-åringen till livstids fängelse med möjlighet till frigivning om tidigast 19 år. Han vårdas på rättspsykiatriskt sjukhus på obestämd tid, men om han skulle friskförklaras kommer han föras över till fängelse.

Den 23 maj fick Beatrice Ask ett brev från den brittiske migrationsministern Damian Green, som på uppdrag av ­Varians föräldrar begär svar på hur svensken kunde resa till England.