Konkursförvaltarna tjänar storkovan på Saab

Publicerad 2011-12-20

Saabs konkurs kan vara värd mer än 30 miljoner för konkursförvaltarna.

Det säger Rolf Åbjörnsson, en av Saab-intressenternas advokater, till Dagens Industri.

– Det är normala debiteringsprinciper, säger han.

I dagens Aftonbladet berättade Mikael Möller, professor i civilrätt vid Uppsala Universitet, att Saabs konkursförvaltare förväntas göra stora pengar på att företräda det kraschade bolaget.

– Det är väldigt attraktivt. Det är ett stort och omfattande uppdrag som ger både bra publicitet och dessutom ett rejält arvode för förvaltaren, så nog är det attraktivt, sa han.

Rolf Åbjörnsson, advokat på Danowsky & Partners, är inne på samma spår.

Minst fyra advokater

Till di.se spekulerar han i advokaterna Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist årsnota till konkursboet. En ansenlig räkning av resultatet att döma: 36 miljoner kronor.

I sin uträkning, som i artikeln beskrivs som grovt tillyxad, utgår han ifrån att de två förvaltarna kommer ha hjälp av minst fyra advokater var.

– Räkna lågt med tio advokater och 1 500 arbetstimmar per advokat och år. Räkna sedan med ersättning för 4 000 kronor per timme för en erfaren advokat och kanske kring 2 000 kronor för en mindre erfaren, säger han till tidningen.

Rolf Åbjörnsson företräder själv en av intressenterna av Saab. Till tidningen säger han att han själv inte var ute efter uppdraget att förvalta konkursboet. Han är övertygad om att advokatbyråerna är nöjda med att ha fått uppdraget.

Muller ser rött

– Jag kan inte dra mig till minnes en så stor konkurs, i varje fall när det gäller antalet anställda, säger han till di.se.

Saabs konkursförvaltare är inte ensamma om att tjäna stora pengar på Saab. Saabs rekonstruktör Guy Lofalk sägs ha tjänat 51 miljoner kronor på att företräda bolaget. Något som har får bolagets vd Victor Muller att se rött.

– Guy Lofalk brände 1,2 miljoner euro på tio veckor. Vi har bett tingsrätten att titta på utgifterna och se om de är rimliga, sa Muller på en presskonferens i går.