Polisen kan söka efter liknande fall utomlands

Publicerad 2015-11-07

Om den åtalade 35-åringen fälls för mordet på Lisa Holm innebär det inte slutet på polisens arbete med fallet.

Enligt Göteborgs-Posten planerar polisen då att leta efter ouppklarade fall utomlands - eftersom tillvägagångssättet är så ovanligt.

– Blir det en träff kan vi leta efter andra likheter, och se om den här personen varit där just då, säger kriminalkommissarie Lars Johansson till tidningen.

Nyhetspodden - Lisa
Holm

Rättegången mot den 35-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm avslutades i veckan. Domen väntas komma om några veckor. Om mannen fälls för mordet planerar svensk polis att leta efter liknande fall ouppklarade fall utomlands, skriver GP.

Docent: ”Kartlägg uppväxten”

Tillvägagångssättet vid mordet, som enligt åklagaren har sexuellt motiv, är så pass ovanligt att polisen, vid en fällande dom, överväger att kontakta andra länders polismyndigheter för att kontrollera om någon har något liknande, ouppklarat, mord.

Efter det kan man kontrollera om 35-åringen varit i området vid tillfället och om det går att knyta honom till aktuell plats, via exempelvis dna.

– Vi kommer när domen kommer, och vi vet att han är dömd, höra oss för utifrån tillvägagångssättet i Europa, säger Lars Johansson till GP.

Han fortsätter:

– Inledningsvis var vi ju inte säkra på att det var ett sexualbrott, att den kopplingen fanns. Vi har inte tagit ställning till om vi tänker jobba vidare på det eller inte, men det är ju intressant att se om det finns några liknande mord någonstans ute i Europa.

Olle Lindquist, docent i rättsmedicin och tidigare verksam vid statens rättsmedicinska anstalt i Uppsala, tror att flera svar finns att hitta i 35-åringens barndom och uppväxt.

– Det måste finnas några röda flaggor där, säger han till Aftonbladet.

"Oerhört rått och brutalt"

Åklagare Lars-Göran Wennerholm hävdade i sin slutplädering i Skaraborgs tingsrätt att det ”av allt att döma föreligger ett sexuellt motiv” och att gärningen inte kan dömas på annat sätt än mord.

– Jag vågar påstå att avsikten hela tiden har varit att döda sitt offer. Det är oerhört rått och brutalt, sa Wennerholm.

Han yrkade på att 35-åringen döms till livstids fängelse och utvisning om han fälls för mordet.

Målsägandebiträdet Tore Brandtler, som företräder Lisa Holms familj, var rörande överens med åklagaren rörande den 35-årige mannen.

– Man kan inte prata om slump eller otur beträffande honom, sa han i sin slutplädering.

Aftonbladet har förgäves sökt 35-åringens försvarare Inger Rönnbäck. Under hela rättegången hävdade hon sin klients oskuld. Hon uppgav att åklagaren gav ”en friserad bild av verkligheten” och för snabbt inriktade sig på 35-åringen.

Bott i England

Exakt när och hur en kontakt kan tas med utländska polismyndigheter vid en fällande dom är i nuläget oklart. Det blir i sådant fall den Nationella operativa avdelningen vid polisen som kommer hålla i kontakterna.

Innan 35-åringen kom till Sverige 2010 bodde han i England i fyra år, mellan 2005 och 2009. De svenska utredarna fick hans fingeravtryck, via Europol, från ett polisärende i Storbritannien 2007. Enligt uppgifter i förundersökningen handlade det om ett trafikbrott.

Efter det arbetade han först i Litauen och sedan jobbade han en period för ett litauiskt byggföretag utanför Göteborg, enligt Kriminalvårdens personutredning.

35-åringen började arbeta på Kinnekulle 2013.

Aftonbladet har sökt Lars Johansson.

Följ ämnen i artikeln