Präst i Vatikanen får sparken – efter att ha kommit ut som gay

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-04

Den katolske prästen Krzystof Charamsa har fått sparken från sin kontorstjänst i Vatikanen efter att ha kommit ut som gay.

Officiellt avskedas han för att i medier ha berättat om sin sexuella läggning precis före ett stort kyrkomöte – där kyrkan bland annat skulle diskutera hur den ska nå ut till homosexuella.

Krzystof Charamsa från Polen fick sparken från sin tjänst efter att i polska och italienska medier ha berättat att han är homosexuell och har ett förhållande med en man, rapporterar bland andra CBS News.

Till den polska tidningen Gazeta Wyborcza säger Krzystof Charamsa att han bestämde sig för att komma ut på grund av det näthat han fick utstå efter att offentligt ha kritiserat en konservativ polsk anti-gay-präst.

– Jag måste berätta vem jag är. Jag är en homosexuell präst. Jag är en glad och stolt homosexuell präst.

”Dags att öppna ögonen”

Till den italienska tidningen Corriere della Sera sa Krzystof Charamsa även att han förstod att han sannolikt skulle uteslutas från den katolska kyrkan efter att ha berättat om sin sexuella läggning.

– Jag är beredd att ta konsekvenserna, men det är dags för den katolska kyrkan att öppna ögonen och inse att det är inhumant att homosexuella troende ska leva i total avhållsamhet från kärlek.

Krzystof Charamsa säger att tidpunkten för hans uttalanden inte har något att göra med det stora kyrkomöte där biskopar från hela världen ska diskutera hur katolska kyrkan ska nå ut till olika grupper, till exempel frånskilda och just homosexuella, men även till mer traditionella katolska familjer, rapporterar CBS News.

”Otillbörligt medietryck”

För den katolska kyrkan var tidpunkten dock helt avgörande för beslutet att avskeda Krzystof Charamsa från hans kontorstjänst.

– Att göra ett så spetsigt uttalande inför kyrkomötets öppnande är allvarligt och oansvarigt, eftersom det syftar till att utsätta kyrkomötet för ett otillbörligt medietryck, säger Vatikanens talesperson Federico Lombardi i ett uttalande.

Trots avskedet behåller Krzystof Charamsa sin prästtitel tills vidare – även om Federico Lombardi antyder att det snart kan komma att ändras.

Följ ämnen i artikeln