Botkyrka ger 250 000 till flyktingarbete

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-06

”Kommer göra jättestor skillnad”

Katarina Berggren (s), kommunstyrelsels ordförande, och Nabila Abdul Fattah, volontär

Botkyrka kommun ger 250 000 kronor till frivilligarbete med transitboenden.

– Man ska aldrig behöva tvivla på att Botkyrka solidariskt tar sitt ansvar, säger Katarina Berggren (s), kommunstyrelsens ordförande.

Botkyrka kommun beslutade på måndagen att ge 250 000 kronor till volontärer i Botkyrka som jobbar med transitboenden.

– Det var helt enhälligt, säger Katarina Berggren (s), kommunstyrelsens ordförande, till Aftonbladet.

– Vi ska ge människor trygghet som flyr krig och terror. Transitboenden är egentligen inte kommunens ansvar, men vi känner att i ett sånt här akut skeende vill vi göra det här.

Pengarna avsätts från kommunstyrelsens egna medel till socialnämnden i kommunen, som kommer att ta emot ansökningar från föreningar och volontärinitiativ och ta beslut så snabbt det går för att sedan fördela pengarna.

”Kommer underlätta jättemycket”

– Det är ett väldigt välkommet beslut, det kommer att underlätta volontärernas arbete jättemycket, säger Nabila Abdul Fattah, en av samordnarna på Flyktingvolontärer Botkyrka.

De har funnits i några veckor och jobbar bland annat med just ett boende för transitflyktingar.

– Det betyder att många sidogrejer löser sig, som att tvätta sängkläder eller fixa transporter och annat praktiskt. Det är många saker som dyker upp varje dag som är stressiga och flyttar fokus väldigt mycket från själva mottagandet, att kunna lyssna till folk som kommer och deras behov. Vi kan göra ett bättre jobb som volontärer när sådana saker löser sig. Det blir en mer stabil verksamhet och mindre risk för att folk bränner ut sig.

”Hoppas fler tar efter”

– Jag är otroligt tacksam för alla frivilligkrafter och volontärer som gör ett enormt jobb. Utan dem skulle situationen vara ännu svårare och jag vill rikta ett stort tack till dem, säger Katarina Berggren.

– Min förhoppning är att fler kommuner tar efter. Alla kommuner i länet och landet måste ta sitt ansvar, nu när behoven är ännu större än de varit tidigare. Vi måste hjälpa till.

Nabila Abdul Fattah håller med och hoppas att andra kommuner följer Botkyrkas exempel.

– Förutom att det är jättepositivt med pengar så är det också väldigt positivt att det är ett politiskt ställningstagande. Transitflyktingar måste också kunna få ett värdigt mottagande utöver att de får resa genom Sverige. Ingen har riktigt velat ta det ansvaret, men du är ju fortfarande en människa även innan du har sökt asyl, säger hon.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset