Ditt kontokort kan vara till salu på nätet – för några hundralappar

Publicerad 2015-11-05

Ditt kontokort kan finnas till försäljning på nätet för några hundralappar.

Tillsammans med ditt Netflix-konto och bank-id.

– Uppgifterna finns tillgängliga till ett lågt pris för alla som vill bedra andra människor, säger bedrägeripolisen Jan Olsson.

I den nya rapporten ”The Hidden data economy” från Intel Security avslöjas att handeln med stulna uppgifter på nätet omsätter mångmiljardbelopp. Trots att kostnaderna för att köpa någons privata information är väldigt låg.

Alla uppgifter som behövs för att genomföra ett kortköp går loss på cirka 450 kronor. För det kan en person som är beredd att tjäna på någon annans olycka få offrets faktureringsadress, pinkod, personnummer, födelsedatum och även användarnamn och lösenord för att komma åt, hantera och ändra kortinnehavarens konto på nätet, enligt rapporten.

Har egen kundsupport

Dessutom handlas det med konton för olika streamingtjänster som Netflix och Viaplay. För det förstnämnda betalar ”du” 99 kronor i månaden för standardpaketet.

I den illegala handeln betalar brottslingar i stället från 10 kronor. Sportpaketet på Viaplay reas ut för cirka 150 kronor, att jämföra med 299 kronor för den som strömmar till exempel Premier Leauge till fullpris.

Enligt rapporten är den olagliga handeln med den här typen av information så pass avancerad att de till och med har egen kundsupport.

– I dag kan gemene man, du och jag, köpa inloggningsuppgifter till din grannes bankkonto eller din kollegas kreditkortsuppgifter, komplett med pinkod och säkerhetsinformation, säger Christopher Callender, säkerhetsexpert på Intel Security, i ett pressmeddelande.

– När du väl har hittat in i den här dolda data-ekonomin är det lika lätt som att handla mat på nätet.

”Skrämmande siffror”

Över 3 700 miljarder kronor per år försvinner till den här svarta nätmarknaden, enligt Intel Security.

– Siffrorna är skrämmande och vi har sett tendenser på att siffrorna ska hamna där, bara i Sverige har den här typen av bedrägerier ökat med 40 procent senaste året. Det är extremt mycket, säger Jan Olsson, samordnare vid polisens nationella bedrägeriroteln.

– Och det beror på att de här uppgifterna finns tillgängliga till så lågt pris för alla som vill bedra andra människor.

Följ ämnen i artikeln