Avslöjade av hackare: Otrohetssajten blåste sina medlemmar

Uppdaterad 2015-09-01 | Publicerad 2015-08-27

Bara några få procent kvinnliga medlemmar.

Falska profiler och proffsskribenter.

I den stora hackhärvan kring otrohetssajten Ashley Madison avslöjas hur medlemmarna luras att betala dyrt för ingenting.

Dejtingtjänsten för folk som inte söker en relation utan en affär  hackades för en vecka sedan och information om de 37 miljoner medlemmarna gjordes tillgänglig av hackergruppen ''Impact Team''.

I kölvattnet följde två självmord som kopplas ihop med hackattacken, en större utredning i Pentagon sedan ett antal profiler använt sig av militära mejladresser och ett par offentliga ursäkter från högt uppsatta amerikaner som använt tjänsten och avslöjats.

Minimala chanser till dejt

De personliga tragedierna visar sig nu vara mycket i onödan eftersom möjligheten till en otrohetsaffär via Ashley Madison visar sig ha varit minimala.

Användarinformationen som läckt ut genom hackerattacken avslöjar att av de 37 miljoner medlemmar som Ashley Madison uppger sig ha är bara 5 miljoner kvinnor, alltså ungefär 13 procent - och långt ifrån alla finns på riktigt, enligt människor med insyn.

I South China Morning Post, SCMP, säger konsulten David Evans, som har jobbat åt Ashley Madison, att sajten betalat människor för att skriva profiler.

-Massor av dejtingsajter gör samma sak.

Misstankar om fejkade profiler har förstås funnits tidigare men att de stärks genom de läckta uppgifterna måste späda på ilskan hos de närmare 37 miljoner medlemmar som nu lever i rädsla för avslöjande.

''Misslyckas med kvinnor''

Ryan Pitcher arbetade under två år med en grupp som skrev fejkade profiler för den globala dejtingplattformen WhiteLabelDating som ligger bakom tusentals dejtingsajter världen över.

Han säger det uppenbara: folk är bara villiga att betala flera hundra kronor per månad om de tror att det ger dem tillgång till mängder av potentiella dejter.

– Otrohetssajter och rena sexkontaktsidor har ett allvarligt problem eftersom de visserligen inte har några svårigheter att attrahera män men misslyckas totalt när det gäller kvinnor, säger han till SCMP.

– En del handlar om sexistisk marknadsföring men att vara en av få kvinnor på en sajt överfylld med desperata och ohämmade män är en förskräcklig upplevelse.

Skadades av alla fejkprofiler

Den otrohetssajt som Ryan Pitcher arbetade med hade färre än två procent kvinnliga medlemmar och det fanns gott om arbete för honom och hans 28 medarbetare, som skrev fejkade, sexiga profiler och mejlade män från dem.

Genomsnittslönen var 200 000 kronor och man kunde arbeta sig till bonusar.

Under 2013 arbetade Doriana Silva vid Ashley Madisons huvudkontor i Toronto. Hon stämde sin arbetsgivare på 160 miljoner kronor för skadade handleder genom alla de fejkade profiler hon skrev och mejlade från.

Efter hackerskandalen och de nya avslöjandena om hur det egentligen står till med balansen mellan män och kvinnor på sajten har företaget hävdat att hackergruppen valt att bara släppa delar av informationen.

Men man har heller inte velat visa upp sin egen information om könsfördelning och skyller fejkade profiler på spammare och hackare utifrån.

Brittiska The Telegraph rapporterade, efter att ha tagit del av det läckta materialet, att många av de kvinnliga profilerna var skapade av ett litet antal individer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln