Köttföretagens ägare har gått under jorden

Publicerad 2016-01-29

Har stämts på miljonbelopp – dök inte upp i rätten

Efter avslöjandet om det enorma köttfusket har ägarna nu gått under jorden.

Ägarna dök inte upp i tingsrättsförhandlingar igår, trots att de stämts av Gotlands ekologiska på miljonbelopp.

– Jag tror att de är i Sverige, men på okänd ort, säger Fredrik Jörgensen, ombud för Gotlands ekologiska.

Ägarna till Gothemsgården och Gotlands K&D är ett medelålders gift par. Den 22 januari lämnade de in en konkursansökan för Gothemsgården till Solna tingsrätt – men sedan dess är paret spårlöst borta.

Efter Aftonbladets avslöjande har flera myndigheter, HS-certifiering och media velat komma i kontakt med ägarparet. Men ingen har lyckats.

På torsdagen skulle ägarna sitta i tingsrättsförhandlingar efter att de stämts på miljonbelopp – men ingen av dem kom.

– De vill inte att man ska få tag i dem, säger Fredrik Jörgensen.

Dök inte upp i rätten

Det var 2012 som Gothemsgården öppnade slakteriet i Slite på Gotland och det gick oväntat bra. De ökade och ökade, vilket ledde till att Gotlands ekologiska AB, en sammanslutning av ekoproducenter, ville ta över slakteriet, rapporterar P4 Gotland.

Men affären slutade i en tvist där både Gothemsgården och Gotlands ekologiska krävde varandra på miljonbelopp. Ekoproducenterna för att de inte fått betalt för djuren de sålt till företaget – och slakteriet för att övertagandet av företaget aldrig gick igenom.

– Vi har stämt dem på 4,6 miljoner kronor eftersom de köpt 113 ton gotländskt kött som de inte har betalat, säger Fredrik Jörgensen.

Gotlands ekologiska vann tvisten i tingsrätten, då paret aldrig dök upp.

– Nu måste de dyka upp förr eller senare, det kommer de antagligen att göra. Det är mycket glädjande att vi vann och kan kräva 4,6 miljoner kronor vilket är jättebra för bönderna som vi företräder.

Gothemsgården har en månad på sig att överklaga domen.

Vill inte svara på frågor

Miljöförvaltningen har inte heller varit i kontakt med paret sedan de fick en skriftlig kommentar på anklagelserna den 8 januari 2016. Bolaget bekräftade då att det funnits många oklarheter angående händelseförlopp och mängden in- och utgående kött. Enligt paret skulle det kunna bero på att ”bolagen varit försumliga i rapportering och journalföring".

– När vi fattat beslutet så måste vi få tag på dem för att kunna ge dem det. Men det är väl inte så förvånande att de har valt att försvinna, de har en del jobbiga frågor att svara på som de inte vill svara på, säger Daniel Selin, avdelningschef på livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholm.

HS-certifiering AB, som certifierar företag med kravmärkning, har också försökt komma i kontakt med ägarna.

– Vi har försökt komma i kontakt med Gotlands K&D och dessutom försökt besöka ledningen, men utan resultat, säger verksamhetschefen Gunnel Sigurd.

Åklagaren har däremot inte försökt få tag på paret än eftersom det är ”för tidigt i utredningen”.

Kan utredas som bedrägeri

I dagsläget finns inte fängelse i staffskalan för matfusk av den här typen. Däremot är det någonting som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill införa inom en tid.

Men enligt förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson bör polisen vara intresserad av matfusket redan nu.

– Det finns en risk för att det här är toppen på ett isberg. Handlare och grossister har blivit utsatta för systematiskt bedrägeri och bedrägeri är redan i dag olagligt och straffbart, skriver han till Aftonbladet.

– Detta måste utredas i botten och de som systematiskt ägnar sig åt bedrägeri måste straffas. Det är viktigt att samhället markerar hårt mot sånt här fusk, säger Eskil Erlandsson.

Aftonbladet söker fortfarande ägarna för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln