Romson ber om ursäkt för sin ursäkt för nazifadäsen

Uppdaterad 2015-05-12 | Publicerad 2015-05-11

Åsa Romson kritiserades hårt efter att ha jämfört situationen på Medelhavet med nazisternas förintelseläger i Auschwitz och kallade romer för ”zigenare”.

Efter partiledardebatten i SVT:s Agenda försökte hon sent i går kväll förklara sina fadäser.

– Det var kanske inte den mest lämpliga formuleringen, säger hon.

Partiledarna drabbade i går kväll samman i Agendas stora debatt i SVT. När invandringen diskuterades som första ämne sa vice statsminister Åsa Romson (MP) något som fick många att reagera. Efter att ha krävt att fler EU-länder måste ta ett större ansvar för att ta emot flyktingar lyfte hon frågan om de tusentals båtflyktingar som dött på Medelhavet när de flytt mot Europa.

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.

Uttalandet orsakade ramaskri - både från regeringen, oppositionen och från judiska företrädare.

– Vi högtidlighåller just nu att det är 70 år sedan krigsslutet och jag blir oerhört upprörd över den jämförelsen hon gör. Det industriella mördandet som nazisterna genomförde under förintelsen går inte att relativisera.  Med en extremhöger på frammarsch i Europa får man inte göra en sådan jämförelse. Det är okunnigt och absurt, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige.

Fick hård kritik

Efter debatten var även Romsons regeringskollega, statsminister Stefan Löfven (S), kritisk:

– Jag förstår Åsas känslor för vad som händer på Medelhavet men jag tycker inte det var någon lyckad jämförelse, säger han.

C-ledaren Annie Lööf säger att hon reagerade starkt redan under debatten.

– Det var ideologi och nazism som gjorde att judar utrotades i Auschwitz. Det är inte alls det vi ser nu i Medelhavet. Det här är också vidrigt, tusentals människor drunknar i sin iver att nå frihet och trygghet. Men att jämföra det med Auschwitz tycker jag är väldigt magstarkt.

Efter debatten menade Romson att hon använt ett ”kraftuttryck”.

– Det var kanske inte den mest lämpliga formuleringen.  Jag ville visa att Europa inte tar situationen på allvar. Människor dör på Medelhavet - vi måste ta tag i politiska beslut för att förhindra det.

Ångrar du det?

– Det var ett kraftuttryck för den desperation jag känner. Det är möjligt att mina kraftuttryck inte alltid landar rätt.

Kallade romer för ”zigenare”

När Åsa Romson lämnade SVT-huset tillsammans med Löfven sent i går kväll utvecklade hon ytterligare.

– Jag har varit tydlig med att det inte varit menat att göra någon liknelse, Hitlertyskland går inte att… det står helt för sig självt, men jag vill inte ta tillbaka någonting så att det förminskar det mänskliga mördandet som i dag pågår på Medelhavet. Det är en enorm mänsklig katastrof som vi borde ha fler politiska debatter om hur vi, inte bara i Sverige utan med fler europeiska länder, ska kunna lösa.

Men nazistfadäsen var inte det enda Romson fick kritik för. I SVT:s eftersändning skulle Romson förklara sitt uttalande om Auschwitz. Då kallade hon romer för ”zigenare” två gånger. Någon timme bad hon om ursäkt för detta via sin pressekreterare.

”Förnedrat hela romska nationen”

Romsons senare uttalande har också det fått mycket skarp kritik. Emir Selimi är ordförande i Unga Romer och han och organisationen är mycket kritiska till vice statsministerns uttalande.

– Hon har förnedrat hela den romska nationen och speciellt de romska barnen och ungdomar som kämpar för att att ha en fördomsfri vardag, säger Emir Selimi.

Han ska den 13 maj möta Stefan Löfven och kommer då prata om Romsons uttalande och vikten av kunskap om romernas historia och kultur.

Den 19 maj ska Emir Selimi föreläsa för Miljöpartiet. Han hoppas att Åsa Romson kommer för att lyssna.

– Annars blir det ytterligare förnedring mot vårt folk i och med vad hon sagt. Om hon inte kommer, betyder det då att hon inte bryr sig, frågar sig Selimi.