Taket rasade in i pojkes sovrum

Publicerad 2015-11-30

Pojke centimeter från döden

HELSINGBORG. Katastrofen var nära i Helsingborg när stormen drog in över staden. Taket till ett fyravåningshus lossnade och flög rakt på en villa. En tioårig pojke som låg och sov var nära att få en bjälke i huvudet när villans tak kollapsade.

– Det var bara några centimeter från hans huvud. Det kunde gått riktigt illa, säger hans pappa Christian Lausten, 44 år.

Familjen Lausten satt i vardagsrummet när taket på ett fyravåningshus på andra sidan gatan plötsligt lossnade. Det for som en projektil in i deras villa.

– Det lät som en bomb. Rutorna exploderade och for rakt in i vardagsrummet, säger Christian Lausten.

Christian Laustens tioårige son låg och sov på ovanvåningen – han hade änglavakt. När taket från hyreshuset rasade in över villan lossnade en bjälke. Den hamnade några centimeter från pojkens kropp när han låg i sin säng.

– Det kunde ha gått illa. När jag ringde in till familjen så hade de panik och sprang upp till sonen på ovanvåningen, säger grannen Patrik Kristiansson.

”Lät som att det regnade takpannor”

Han låter nu den drabbade grannfamiljen sova hos sig i natt. Själv hade Patrik Kristiansson varit ute i trädgården för att säkra sina trädgårdsmöbler bara några minuter innan taket kom flygande. Han reagerade när det brakade till.

– Det lät som det regnade takpannor. Det var tur att jag inte var kvar ute, säger han.

”Utan tak över huvudet”

Taket som kom flygande tillhör ett fyravåningshus på Bifrostgatan. De boende på den övre våningen har fått lämna sina lägenheter.

– Vi har fått evakuera folk i några lägenheter. De är bokstavligt talat utan tak över huvudet, säger Ola Morin, insatsledare på räddningstjänsten Helsingborg.

Följ ämnen i artikeln