Polisen beslagtog miljardbelopp från maffian

Publicerad 2015-07-08

Italiensk polis har beslagtagit närmre 1,6 miljarder euro från maffian.

Den italienska polisen har beslagtagit 1,6 miljarder euro från en familj i Sicilien.

Familjen består av fem sicilianska pensionärer som ska ha kopplingar till maffian.

"Det är det största beslaget vi någonsin utfört", sade polisen i ett uttalande.

Företag, fastigheter och bankkonton till ett värde av 1,6 miljarder euro beslagtogs i dag av den italienska polisen, rapporterar AFP. Ägodelarna tillhör en siciliansk familj som ska ha starka kopplingar till öns Cosa Nostra maffia.

Familjen består av Carmelo Virga, 66, hans bröder Vincenzo, 78, och 71-årige Francesco och deras systrar Anna, 76, och Rosa, 68. På 1980-talet ska familjen ha varit tillfälliga lantarbetare innan de blev miljonärer, rapporterar RailNews. Nu påstås de ha hjälpt affärsmän från området kring Siciliens huvudstad Palermo för att ta emot entreprenadavtal med anknytning till offentliga arbeten.

– Komplexa undersökningar har avslöjat hur Virgas har gynnats med stöd av Cosa Nostra i budgivningen för dessa verk och offentliga upphandlingar inom byggsektorn, sade den italienska avdelningen för maffia-relaterade brott till AFP.

Korrupta Italien

Cosa Nostra, tillsammans med den kalabriska maffian 'Ndrangheta och Camorran runt Neapel, har länge plågat Italien. Och under de senaste åren har deras verksamhet spritt sig till norra städer från att tidigare främst varit i de södra delarna. Tre år av lågkonjunktur har hjälpt djup rotad korruption att blomstra.

Detta har lett till att Italien klättrat på den globala antikorruptionsgruppen Transparency Internationals lista över korrupta länder. År 2014 låg de på plats 69 av 177 länder.

Följ ämnen i artikeln