Morgon-tv - som räcker hela dagen

Publicerad 2015-11-19

Sveriges piggaste nyhetsshowfyller ett år - firar med en rejäl maratonsändning till midnatt

Senaste nytt från Paris och den förhöjda hotbilden mot Sverige.

När Sverige vaknar rapporterar Aftonbladet Morgon alltid det allra senaste.

- Man förväntar sig tv vid stora nyhetshändelser, säger programchef Lotta Folcker.

I dag fyller Aftonbladet Morgon ett år - och det är en ettåring som växer. Med 450 000 besök per dag är programmet Sveriges största nyhetsshow online.

- Det växer för varje vecka. Man förväntar sig att se bilder från händelserna och tas till platsen där det händer säger Lotta Folcker, programchef för Aftonbladet tv.

Hon får medhåll av affärsområdeschef Jan Scherman.

- Så fort något händer tar man upp det i programmet. Det där är Aftonbladet morgon bäst i klassen på. Supervassa, säger han.

”Kvällstidning i tv”

Det handlar inte bara om hårda nyheter. Nöje, sport, nätsnackisar, kungligheter och kattungar har också sin självklara plats.

Kort sagt, det man pratar om under dagen.

- Det gäller att växla mellan lägen. Vissa saker ska rapporteras sakligt och vissa saker får man faktiskt skratta högt åt. Vi har lyckats med att ta kvällstidningen rakt in i ett tv-format, säger Fredrik Krohnman, som är programmets producent.

Och kvällstidningen syns i rutan. Profiler som Lena Mellin, Oisín Cantwell och Torbjörn Ek är ofta i studion för att ge sammanhang åt nyhetshändelserna.

- Det är viktig del i framgångs­receptet. Det är hela Aftonbladet-husets program med stort engagemang från alla redaktioner. De matar oss med kunskap, expertis och innehåll, säger Fredrik Krohnman.

Succé direkt

Det första programmet sändes den 19 november förra året - mitt under regeringskrisen.

Men att göra tradition­ella nyhetssändningar om den politiska turbulensen var det inte tal om.

- Vi ville inte att det skulle bli någon uppstyltad nyhetsuppläsning, utan mer som vi pratar om nyheter privat. Samtidigt var det viktigt att bygga ett program vars delar kan leva hela dagen på webben, säger Lotta Folcker.

Succén kom direkt och alla mål passerades med råge.

I dag står Aftonbladet Morgon för en mer än en tredjedel av tv-tittandet på aftonbladet.se.

Jan Scherman, med bakgrund som vd för TV4, säger sig aldrig ha upplevt något liknande.

- Jag kan räkna upp hur många exempel som helst på program som man velat lägga ner efter en säsong. Här blev det en hit direkt. Det är historiskt sensationellt vill jag påstå, säger han.

Så säger programledarna

Karin Magnusson:

- Att göra ett program första gången brukar vara 70 procent hemskt och 30 procent fantastiskt kul. Men med Aftonbladet Morgon kändes det helt rätt efter bara några minuter. Vi har ett tilltal, en ton och ett mod att blanda ämnen som de andra programmen inte har. Och en redaktion som är enastående.

Maria Bjaring:

- Vilket år! Jag har fått gråa hår, svurit åt väckarklockan och drömt om Karibien men jag älskar Aftonbladet Morgon. Live-sändningen, mixen av politiska debatter, knäppa djurklipp, kungligt snack och raka tuffa intervjuer. Det är magiskt. Och när vi hamnar i hårt nyhetsläge och maskineriet sätter igång tillsammans med resten av nyhetsdesken finns det få som kan leverera en sådan närvaro och bredd. Den lagkänslan går att ta på.

Claes Åkesson:

- Första sändningen kändes aldrig som ett första program. Känslan var ”Oj, vad det här sitter bra”. Samtidigt är Morgon spännande att jobba med, eftersom vi aldrig vet vad som väntar. Man har mycket planerat när man kommer in på morgonen, men det händer ofta att allt skjuts åt sidan.

Största händelserna från ”Morgon”-året

Regeringskrisen

SD:s hot om att fälla regerings budget ledde till ett extraval, som blev en decemberöverenskommelse. Aftonbladet Morgon såg dagens ljus mitt i brinnande nyhetsläge.

Terrordåden i Paris

Först Charlie Hebdo och nu senast attackerna på bland annat konsertlokalan Batclan. Aftonbladet Morgon rapporterar om chocken, sorgen och senast nytt från jakten på gärningsmännen.

Gula båtarna

Aftonbladet Morgon sänder regelbundna vittnesmål från de två räddningsbåtarna på Medelhavet - och från tidningens utsända, som handgripligen deltar i den dramatiska livräddningen.