FN argt på svenskt agerande

Publicerad 2016-07-21

Svart rök sprids över Sydsudans stridsdrabbade huvudstad Juba den 10 juli.

Sverige får kritik från FN för att ha evakuerat personal som tjänstgjorde som FN-poliser i Sydsudan ur landet, utan att ha rådfrågat FN först, enligt ett internt pm som AFP tagit del av.

Sverige pekas ut tillsammans med Tyskland och Storbritannien för att ha dragit tillbaka polisen från FN-styrkan i landet, Unmiss, när striderna blossade upp i Sydsudans huvudstad Juba mellan regeringsstyrkor och före detta rebeller tidigare i juli.

Sverige uppges ha evakuerat tre av nio poliser i styrkan.

Påverkade FN-styrkan

I FN-dokumentet utpekas de tre länderna för att ha meddelat att man "utan förgående samråd" skulle sända hem tolv poliser, en evakuering som påverkade den fredsbevarande styrkan och som innebar "ett allvarligt slag mot moralen" för FN-styrkan, enligt det interna FN-dokumentet som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Minst 300 personer dog i de uppblossade striderna under tre dagar tidigare i juli, och de tolv FN-poliserna lämnade Sydsudan genom en evakuering som organiserades av hemländerna. Någon avstämning med FN-uppdraget gjordes inte, enligt en FN-tjänsteman som vill vara anonym.

– FN:s fredsbevarande styrka har beslutat att inte återinbjuda dessa poliser tillbaka till uppdraget i Sydsudan och har meddelat beslutet till de berörda länderna.

Säkerheten viktigast

En talesperson för det brittiska uppdraget bekräftar för AFP att två brittiska poliser evakuerades från Juba den 13 juli, och säger att en av FN:s polisrådgivare informerades om beslutet.

– Vi bedömde att deras tillfälliga förflyttning var nödvändig för deras säkerhet. Deras välbefinnande är vår största prioritet, säger talespersonen.

I det interna PM:et kritiseras speciellt Storbritannien hårt för beslutet att, som medlem av FN:s säkerhetsråd, dra tillbaka poliserna från Sydsudan vid en tidpunkt då den fredsbevarande styrkan konfronterandes med uppflammat våld.

"Snabb att överge posten"

"För vissa av de truppbidragande länderna som är medlemmar i säkerhetsrådet och har ansvaret att säkerställa fred och säkerhet i världen, kan det ses som en brist på engagemang för fred och säkerhet", heter det, och vidare att det väcker frågor hur ett sådant land ska kunna ge instruktioner till andra när man är "snabb att överge posten i en utmanande situation".

TT-AFP