”Striden om Aleppo tillbaka på ruta ett”

Publicerad 2016-09-09

Den plågade syriska staden Aleppo beskrivs som ”helvetet på jorden”.

Efter en regeringsoffensiv har rebellgrupperna nu förlorat all den mark de tidigare vunnit.

– Rebellerna är tillbaka på ruta ett, och under en ännu mer skoningslös belägring, säger Abdel Rahman, ledare för det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR.

Slaget om Aleppo har pågått sedan 2012. Varje dag utkämpas strider mellan rebellerna i öst och regimstyrkorna – uppbackade av ryskt bombflyg – i väst. Hundratusentals av stadens två miljoner invånare har under långa perioder varit instängda av regimtruppernas belägring.

Ofattbart lidande

Det lidande som befolkningen får utstå är ofattbart: Alla sidor anklagas för brutalt övervåld, allmänt utbredd tortyr och godtyckliga gripanden. I rapporten "Death everywhere" från 2015 skriver Amnesty att civilbefolkningen i rebellkontrollerade områden nästa dagligen bombas med tunn- och bensinfatsbomber, som fyllts med sprängmedel, bränsle och skrot och släpps från helikoptrar mot skolor, sjukhus, moskéer och marknader.

Illustration: Patrik Lindvall

Misstänkt klorgasattack

För ett par dagar sedan utsattes dessutom bostadsområdet Sukkari av en misstänkt klorgasattack som genomfördes av regimen. Över 70 människor har behandlats för andningsproblem, enligt den oppositionella organisationen SOHR. Enligt experter används klorgas, även kallat "den fattiges kemvapen", främst för att sprida skräck hos civilbefolkningen, vilket man hoppas ska få dem att lämna sina hem och fly de rebellkontrollerade områdena.

Ett barn i Aleppo behandlas för andningssvårigheter efter den misstänkta klorgasattacken. Foto: AP

Uppgifter om Spetsnaz-soldater

För en månad sedan inledde en allians av de rebellgrupper som slåss mot regimen en offensiv för att bryta belägringen av de östra delarna. Det lyckades man också med. Men efter att ha fått förstärkningar av irakiska och iranska milismän har offensiven slagits tillbaka. Igår tog presidenten Bashar al Assads trupper, uppbackade av ryskt bombflyg och enligt uppgifter även av ryska Spetsnaz-soldater, kontroll över stadsdelen Ramoussah i södra Aleppo.

700 döda

Över 700 människor – inklusive 160 barn – tros ha dött i striderna. En av dem som dödades var den högste ledaren för Jabhat Fateh al-Sham - före detta al-Nusra-fronten som hade koppling till al-Qaida, rapporterar TT.

– Regimen hade inte råd att förlora den här striden, då hade man förlorat allt, säger Abdel Rahman till AP.

Segern innebär att de östra delarna återigen är helt belägrade av regimlojala trupper, utan någon chans för människor att ta sig därifrån eller få tillgång till mat och förstärkningar. Runt 320 000 människor befinner sig i området.

Kerry till Geneve

Samtidigt fortsätter försöken att få till en vapenvila i kriget, som krävt hundratusentals dödsoffer. I dag landade USA:s utrikesminister John Kerry i Geneve för att återuppta samtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov. Tidigare samtal har inte resulterat i något avtal men amerikanska diplomatkällor säger till AP att Kerry inte skulle ha åkt om han inte förväntade sig en överenskommelse.