Deras barn dog efter skräckförlossningen

Publicerad 2016-03-17

Enes blev bara sex dagar gammal

Apparater som inte fungerade, dålig kommunikation mellan personalen och en rad felaktiga beslut – sex dagar efter mardrömsförlossningen dog Leylas och Abdulkadirs son.

Nu har de anmält Akademiska sjukhuset i Uppsala till Inspektionen för vård och omsorg.

– De säger själva att det var ett fullt friskt barn, säger pappa Abdulkadir Milli till Aftonbladet.

Till en början gick allt enligt plan den där kvällen. Strax efter klockan 17 på torsdagen den 3 mars kom Leyla Milli, 35, och Abdulkadir Milli, 47, in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. I Leylas mage låg parets fjärde barn. Samma kväll skulle deras snart åttaåriga trillingar få en lillebror.

Trillingarna föddes med kejsarsnitt och trots att Leyla vid flera tillfällen sagt att hon ville föda på samma sätt även den här gången avfärdades hennes önskan, gång på gång.

Trodde apparaten krånglade

På Akademiska sjukhuset möttes Leyla och Abdulkadir upp av en barnmorska som fäste en så kallad CTG-apparat på Leylas mage. Den visade att att barnets puls verkade normal.

Därefter gick Leylas vatten.

– Efter någon timme eller två gick hjärtslagen ner. Jag stod där och tittade på apparaterna, men barnmorskan sa att det nog inte var någon fara, att det bara var apparaten som inte fick kontakt, säger Abdulkadir.

En läkare kom in och sa att det inte verkade som att barnet mådde bra.

– Men barnmorskan sa att apparaten nog visade mammans puls och upprepade att den inte fick kontakt med barnet, säger Abdulkadir.

En elektrod fördes in via Leylas underliv för att mäta pulsen direkt på barnets huvud.

– Även då fick de ett lågt hjärtslag, men de trodde fortfarande att det var apparaten som krånglade.

När en ny apparat togs in i rummet började den tjuta.

– Prova igen, sa läkaren, men apparaten fortsatte bara att tjuta. Ingen visste vad som hände.

Läkaren gick sedan bort till Abdulkadir.

– Hon sa rakt ut att mitt barn mådde dåligt och att min fru skulle få ett dropp som skulle förstärka värkarna.

Därefter försökte läkaren få ut barnet med en sugklocka.

– Hon försökte dra men sugklockan släppte, säger Abdulkadir.

– Läkaren stod där som ett frågetecken. De provade igen, samma sak. Sex gånger försökte hon dra ut barnet. Vi var helt skräckslagna och visste inte vad vi skulle göra. Till sist gav läkaren med sig och sa att de var tvungna att göra ett akut kejsarsnitt.

Förbereddes på det värsta

När paret kom till operationssalen möttes de av ett tiotal personer. Abdulkadir blev ombedd att vänta utanför.

– Barnet kom ut, men något var fel. Läkaren fick inte igång honom.

Läkaren ersattes av en högre uppsatt kollega.

– Överläkaren fick igång barnet men sa redan då till mig att barnet inte mådde bra, att han hade fått syrebrist, att hjärnan hade tagit skada.

Den nya läkaren berättade att barnet skulle kylas ner i 72 timmar för att minska risken för allvarliga hjärnskador.

– Dagen innan vår son skulle värmas upp igen sa de att vi skulle få ett eget rum och att vi skulle få hålla om barnet igen. Vi skulle hållas under uppsikt så att de kunde se hur det gick för barnet, säger Abdulkadir.

Men när barnet väl värmts upp försämrades hans tillstånd.

– Sedan blev han bara sämre och sämre. Till slut sa de att kroppen vägrade att ta emot syre för att den skadats så mycket.

På kvällen den 8 mars, fem dagar efter förlossningen, talade Abdulkadir med ännu en läkare på neonatalavdelningen.

– Hon sa att de gjorde sitt bästa men att vi skulle vara beredda på det värsta.

Efter att barnet röntgats två gånger fick Abdulkadir vid tvåtiden på natten beskedet att hans sons liv inte gick att rädda. Leyla sov då tungt efter att ha tagit sömtabletter men klockan sex på morgonen den 9 mars tog de ett sista farväl av sin son.

– Det var hans sista minuter. Kroppen vägrade att ta emot syre.

”Var ett fullt friskt barn”

Abdulkadir har anmält Akademiska sjukhuset i Uppsala till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Akademiska säger själva att det var ett fullt friskt barn, de gjorde bort sig helt enkelt. Min fru är helt förstörd, särskilt eftersom hon bönat och bett om att få kejsarsnitt.

– När barnet fortfarande levde fick vi prata med barnmorskan som beklagade och sa att hon nu i efterhand visste att hon gjort fel.

På onsdagen hade paret ett möte med chefen för förlossningsavdelningen som förklarade att sjukhuset misstänker att de gjort fel och därför kommer att anmäla sig själva, en så kallad lex Maria-anmälan, och starta en internutredning.

– Sedan gick vi igenom journalen med en förlossningsläkare och då fick vi se att hjärtslagen gått ner redan en och en halv timme innan min fru togs till operation. De kunde inte svara på varför det blev så. Det får utredningen visa, sa de.

– Akademiska sjukhuset är världsberömt. Men att apparaterna inte fungerar, att kommunikationen mellan personalen inte fungerar, att det tar så lång tid innan de gör någonting – det får inte hända. Det är därför jag har gjort en anmälan, så att de får gå igenom sina rutiner och kanske kan undvika att det händer andra, säger Abdulkadir Milli.

Aftonbladet har varit i kontakt med Akademiska sjukhuset.

– Chefsläkarna har ännu inte sett Ivo-anmälan och kan därför inte kommentera den. En intern utredning, händelseanalys, pågår. Inget beslut om lex Maria ännu, skriver Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset, i ett sms.

I dag på förmiddagen begravdes Enes Milli i Uppsala. Han blev sex dagar gammal.

Följ ämnen i artikeln