Nu väntas snökaoset dra in

Publicerad 2016-11-01

Snön faller allt tyngre över Dalarna och det värsta kaoset väntas dra in vid lunchtid på tisdagen.

Bilar har kanat av vägarna på flera håll under morgonen. Men än har inga personskador rapporterats in.

– Peppar, peppar, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Dalarna vaknade till snöfall och hala vägar på tisdagsmorgonen – men det värsta är ännu att vänta.

SMHI:s klass 2-varning kvarstår och framför allt räknar man med rejäl blåst och stora mängder snöblandat regn innan lunch.

Prognosen just nu: en till två decimeter snö.

– Snön börjar lägga sig några centimeter, men det har varit så markvarmt att det har smält mycket. Varningen ligger ute för hela tisdagsdygnet, så det är svårt att veta exakt hur det kommer se ut under dagen, säger SMHI:s meteorolog Charlotta Eriksson till TT.

Hjulspår på 100 meter i dike

Vid 05-tiden på morgonen larmades polisen om en personbil som kört av vägen utanför Vansbro.

– En halkavkörning, tydligen associerad med väglaget, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Kvinnan som körde bilen skjutsades hem av ambulans och bilen fick bärgas. En stund därpå larmades det om en avkörning i Svarthyttan, där en kvinna glidit av vägen med sin bil.

Och strax innan klockan 8 larmade bilister om hjulspår i ett djupt dike i Bjursås.

– Man ser att ett hjulpar varit nere i diket cirka i hundra meter, men det har inte rapporterats om några personskador. Ingen bil fanns kvar på platsen, säger Stefan Dangardt.

Mora i stabsläge

Trakterna kring Mora och Orsa tros drabbas hårdast av ovädret, men där har det än så länge varit lugnt. Vid 6-tiden på morgonen ringlade bilköerna långa efter stora plogbilar som arbetade.

Mora kommun gick in i stabsläge på måndagskvällen. När räddningschefen Johan Szymanski tittade på prognoserna då såg han hårt arbete framför sig:

– I så fall kommer det förmodligen börja med några trafikolyckor. Och blir det tung snö och vind så blir det nog strömavbrott också.

Trafikverket på tå

Trafikverkets personal är ute och saltar vägarna i Dalarna och Jämtland. Av erfarenhet vet man vad som kan ske när den första snön faller, säger presstalespersonen Beisi Sundin:

– Vi har resurser att sätta in och är på tårna. Vi följer väderprognoserna hela tiden när man ser att vädret ska växla så här snabbt från barmark till väldigt mycket snö.

Men Sundin poängterar att de prioriterar de större vägarna och att bilister måste vara vaksamma. Stefan Dangardt vid polisen pekar också på förarna:

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är halkan i sig som orsakar olyckorna, utan förarnas brist på anpassning.

Följ ämnen i artikeln