Hon kan bli Samoas första kvinnliga ledare

Av: 

TT

Publicerad:
Fiame Naomi Mata'afa har brutit många tabun i Samoa – och nu kan hon bli önationens första kvinnliga premiärminister.
Foto: FAST/AFP/TT
Fiame Naomi Mata'afa har brutit många tabun i Samoa – och nu kan hon bli önationens första kvinnliga premiärminister.

NYHETER

Hon har kallats djävulen och skakat om Samoas politiska liv. Nu hoppas Fiame Naomi Mata'afa bli önationens första kvinnliga premiärminister – efter ett val som liknas vid en politisk jordbävning i Stilla havet.

Veteranpolitikern Fiame Naomi Mata'afa leder FAST-partiet som snabbt har seglat upp som en maktfaktor i Samoa. Partiet registrerades bara förra sommaren men lyckades knipa 25 av parlaments 51 mandat i valet tidigare i april.

Resultatet ses som en politisk jordbävning i Samoa, där det styrande HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat. Premiärminister Tuila'epa Sailele Malielegaoi har styrt i 22 år.

Men i år fick HRPP och FAST lika många mandat och nu ligger makten att utse Samoas nästa ledare hos den enda oberoende ledamoten i parlamentet.

Hyllas som förebild

Oavsett hur det går i förhandlingarna är det anmärkningsvärt att FAST lyckades utmana en av världens längst sittande demokratiskt valda ledare bara nio månader efter det att partiet bildades. Och Mata'afa hyllas som en förebild för kvinnor i ett land där politiken främst har varit männens arena.

Den tidigare HRPP-politikern Mata'afa har suttit i parlamentet i 36 år. 1991 blev hon Samoas första kvinnliga minister och 2016 dess första kvinnliga vice premiärminister. Att hon har lyckats utmana så pass många tabun kan delvis förklaras av hennes familjs höga status – hennes pappa blev Samoas första premiärminister efter självständigheten från Nya Zeeland 1962.

Mata'afa lämnade dock den biträdande premiärministerposten i september förra året i protest mot nya lagar i syfte att kontrollera rättsväsendet. Hon har också uttryckt oro över valreformer, vilket fick premiärminister Malielegaoi att kalla henne "djävulen", enligt nyhetsbyrån AFP.

Kämpar för jämställdhet

På den globala scenen är 64-åringen dessutom en av de ledande rösterna i kampen för jämställdhet och lika rättigheter mellan könen.

– Jag har alltid varit en stark förespråkare för kvinnors politiska deltagande, sade Mata'afa nyligen till det australiska mediebolaget ABC.

– Precis som på alla andra områden där kvinnor har varit banbrytande skickar det ett budskap om att kvinnor kan lyckas med sina prestationer.

Publicerad: