SMHI går ut med 10 vädervarningar

Av: Hanna Olsson Berg, Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

En rejäl snöstorm är på väg in över Sverige.

Nu går SMHI ut med 10 varningar – i ett område kan det komma upp till 30 centimeter snö.

Under torsdag morgon drar ett område med snö och blåst in västerifrån och strax före lunch på tisdagen utfärdades 10 varningar.

De mycket hårda sydvästliga vindarna kan nå mellan 21–23 meter per sekund och SMHI vindvarnar i Västra Götaland, Västmanland, Halland och Uppsala län.

Norröver är det snarare snön som kan ställa till det. Som mest väntas det falla i Västerbotten där SMHI klass 2-varnar för snö på mellan 15–30 centimeter under torsdagen.

Enligt SMHI innebär en klass 2-varning mycket besvärligt väder. Det kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Det kommer att falla omkring tre decimeter snö i kombination med en frisk vind. Det gör att det kan bli drivbildning och vi har gått ut med en klass 2-varning där. Det innebär att stora störningar väntas i trafiken och att strömförsörjningen kan påverkas, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Men det inte bara i Västerbotten som snön väntas falla. Klass 1-varningar är utfärdade i Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbottens kustland är klass 1-varning utfärdad för snö på mellan 5–20 centimeter.

– Allt händer på samma gång. Det kommer snöa i nästan hela Norrland och söderut kommer det blåsa kraftigt. Sedan väntas det komma in en kallare luft och det kan bli några minusgrader i Svealand under kvällen och natten mot fredag, säger Sofia Söderberg.

Det kan också bli blixthalka på flera håll i landet men halkrisken är inte nog utbredd för att SMHI ska utfärda varningar för detta.

Sedan tidigare ligger varningar för Värmland, Örebro, Östergötland, Dalarnas inland och Gävleborg för mycket hårda vindar.

E4 mellan Hudiksvall och Sundsvall. Obs: Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
E4 mellan Hudiksvall och Sundsvall. Obs: Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN