Så ser planen ut för att öppna upp Sverige igen

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-03-29

Regeringen och myndigheterna i Sverige planerar för hur Sverige ska återgå till det normala när smittspridningen av covid-19 sjunker.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, tror dock att det kan dröja.

– Vi tror inte att covid-19 är en sjukdom som vi kommer bli av med helt och hållet, säger hon till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har intervjuat Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors som arbetar med planerna på hur landet kan öppna upp när smittoläget tillåter.

– Vi är ganska säkra på att vi kommer att få ett bättre läge inom det närmsta halvåret i och med vaccinationerna, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I ett underlag till regeringen delar myndigheten in smittspridningen i tre olika nivåer – där tre är den högsta.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Kan först bli fler restriktioner

Vilka åtgärder som kan trappas ner eller tas bort beror på vilken nivå vi befinner oss i.

I dagsläget befinner vi oss på nivå tre och inga lättnader planeras, tvärtom kan restriktionerna bli fler.

Men när smittspridningen hamnar på en relativt låg nivå, eller åtminstone minskar i flera regioner, hamnar Sverige på nivå två, och då kan restriktionerna börja lättas på.

”Velat undvika negativa effekter”

Vid nivå två kan sjukvården klara av att vårda covidsjuka utan att annan vård belastas samtidigt, beskriver DN.

– Åtgärderna ska vara proportionerliga mot risken och vi har velat undvika negativa effekter på hälsan i övrigt. Vi värnar särskilt om barn och unga eftersom de som grupp har en väldigt liten risk att bli allvarlig sjuka av covid-19, säger Sara Byfors.

En restriktion som kan komma att lättas är den om att barn och unga avråds från att delta i tävlingar, enligt Sara Byfors. Detta eftersom det kommer signaler från idrottsvärlden om att avrådan gör att fler slutar med idrotten eftersom de inte längre är motiverade.

Men även vid nivå två behöver flera restriktioner ligga kvar.

Först vid nivå 1 kan exempelvis krogarna öppna som vanligt, affärer slipper regleringar och kollektivtrafiken kan bli fri från begränsningar.

Exakt när de olika nivåerna kan nås går inte att svara på i dagsläget. Enligt Sara Byfors rör det sig om en sammanvägd bedömning av vaccinationstäckning och smittspridning, men också virusvarianter spelar in.