Ministerns uppmaning: Gå på restaurang

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Miljö- och hälsoinspektör Pia Holmström på miljöförvaltningen i Stockholms stad, Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och socialminister Lena Hallengren (S) deltar i en restaurangtillsyn. Till vänster Daniel Yosef som driver Beirut Café.

NYHETER

34 procent av restaurangerna i Stockholm som inspekterats sedan pandemin bröt ut har fått anmärkningar — och 20 etablissemang har fått stänga.

— Man ska känna att man vågar besöka restauranger som sköter sig, säger socialminister Lena Hallengren (S) när hon följer med på inspektion.

På tisdagskvällen kliver inspektören Pia Holmström in på Beirut Café i Östermalms saluhall. Med sig har hon både socialministern och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Ägaren Elias Karroum svarar på inspektörens frågor om hur restaurangen hanterar coronasituationen och och rekommendationer avseende trängsel.

— Verksamhetsutövaren har vidtagit de åtgärder som behövs för att kunna förhindra smittspridning av covid-19, konstaterar Pia Holmström, som är inspektör på Stockholms miljöförvaltning.

Vanligast är att förvaltningen gör oanmälda inspektioner, det vill säga knackar på utan förvarning, för att få en mer sannfärdig bild av verksamheten.

— Vi har en funktion på Stockholms miljöförvaltning där man kan lämna klagomål. Så här långt har vi fått in ungefär 1 500 klagomål från allmänheten sedan i mars här covid började, säger Pia Holmström.

Restaurangen har i stunden inga gäster, men lokalen är långt ifrån tom: flera medier, pressekreterare och vakter är på plats.

— Håller man ett avstånd på en meter mellan olika sällskap så är det okej, säger Pia Holmström.

Fått stänga

Kvällens inspektion är bara en i mängden sedan pandemin bröt ut. Och anmärkningarna kan tyckas många: 34 procent av 2 011 inspektioner i Stockholms stad har lett till anmärkningar. 20 stycken har fått stänga enligt Anna König Jerlmyr.

TT: Har du dragit ned på dina restaurang- och krogbesök sedan pandemin bröt ut?

— Tvärtom. Jag har nog aldrig ätit så mycket på restaurang som nu för att försöka stötta näringen. Jag var senast på restaurang i går. Det var skönt att se att här är det restaurangägare som verkligen håller sig till rekommendationerna, säger hon.

"Har fungerat"

Lena Hallengren berättar för TT i samband med inspektionen att hon är glad över att så många restauranger och serveringsställen har kunnat vara öppna, trots den svåra pandemisituationen.

— Generellt sätt tycker jag att det har sett ut att fungerar. Vi har ju också en tillsyn som sedan i somras bedrivs av kommunen. Och man kritiserar verkligen, kräver åtgärder och kan i värsta fall stänga ställen också. Jag tycker att man ska känna att man vågar besöka restauranger som sköter sig, säger Hallengren.

Publicerad: