V får stöd av SD för att stoppa budgetförslag

TT

Publicerad 2020-09-22

Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Arkivbild.

Vänsterpartiet vill stoppa regeringens budgetförslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga med hjälp av M, KD och SD.

SD är beredda att stödja V-initiativet, men M och KD avvaktar med besked.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte förtjust. "Det är förvånande att Vänsterpartiet återigen vill använda (M-ledaren) Ulf Kristersson som bulvan för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Utan stöd från dem kan Vänsterpartiet nämligen inte förverkliga detta, vilket de så klart är medvetna om", säger han i en skriftlig kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att det är henne främmande att borgerliga partier som M och KD skulle kroka arm med V igen för att stoppa en minskning av företagens kostnader för att anställa unga.

L och Centerpartiet har varit pådrivande för att de sänkta avgifterna alls skulle komma med i deras och regeringens gemensamma budget.

"Pengar i sjön"

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson har svårt att se Moderaterna gå ihop med V igen, som i vintras då ett Centerförslag om ingångsavdrag stoppades på samma sätt.

– Att de skulle göra om samma misstag en gång till och stoppa genuint borgerlig politik det har jag mycket svårt att tro, men det är ju M som har att leverera det svaret, säger Jonsson.

Det var den tillträdande partiledaren i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, som gjorde utspelet om arbetsgivaravgifterna på en pressträff i riksdagen.

Eftersom M, KD och SD har kritiserat förslaget innebär det att det skulle kunna bildas en majoritet för att stoppa det i riksdagen.

Det handlar om förslaget att minska arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år. Kostnaden för nästa år är 7,5 miljarder och för 2022 nästan 9 miljarder kronor.

– Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställningar. Finansministern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar.

Partiet kommer nu att ta kontakt med M och KD, uppger hon.

Inte avvisande

V samtalar eller förhandlar inte med SD, men SD:s stöd är nödvändigt för att förslaget ska stoppas. Och SD är beredda att ställa upp.

– Vi vill göra så här, vi vill riva ut den här delen ur budgeten och använda de här åtta miljarderna till något annat, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD vill att de frigjorda pengarna ska användas både till välfärden och till rättsväsendet. Att rättsväsendet måste få någon del av pengarna är ett villkor för att partiet ska hänga på.

M och KD avvaktar med besked om de vill stoppa sänkningen.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

M passar

Moderaterna säger att det är för tidigt att ge besked och vill först presentera sina budgetförslag.

Men M:s ungdomsförbund, Muf, tycker "absolut" att moderpartiet ska göra gemensam sak med V igen.

– Det finns fler saker i regeringens budget som man skulle kunna skjuta ner. Regeringen håller på och tar landet i fel riktning och Moderaterna har som oppositionsledare ett ansvar att ta initiativ, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa, som i november lämnar posten för att bli vd för näringslivets tankesmedja Timbro.

Hänt förut

Socialdemokraterna har tidigare varit emot generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga. Det är dyrt och ineffektivt, har S-kritiken låtit.

När Alliansregeringen genomförde en sådan sänkning, kallade Stefan Löfven det för miljardsvindleri.

Med hjälp av M, KD och SD lyckades V stoppa Centerns förslag i förra budgeten om ett ingångsavdrag för företag som anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Den gången använde partierna de pengarna till kommunerna.

Följ ämnen i artikeln