Bakslag för våren – rejält snöfall väntas

TT

Publicerad 2024-03-15

Vind i kombination med snö kan göra det svårmanövrerat i Stockholm och Uppland i helgen. Arkivbild.

Våren hade precis kommit till delar av Sverige, men har nu fått ett bakslag. SMHI har utfärdat en orange varning för snö i kombination med blåst i Uppsala län och norra och mellersta Stockholms län i helgen.

– Det kan bli 10–25 centimeter snö, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Regnet i mittersta delen av landet övergår under natten mot lördag till snöfall.

Senare under lördagen och natten till söndag blir det tidvis kraftigt snöfall i kombination med blåst.

– Just nu har vi mild luft i landet, men ett nederbördsområde med regn har börjat leta sig in. I samband med att lågtrycket rör sig österut övergår det allt mer i snöfall under fredagskvällen, säger Moa Hallberg.

”Besvärligt i trafiken”

Sedan kommer kallare luft längre söderut. Då tilltar även vinden, framförallt i östra delarna av Svealand och sydligaste Norrland.

– Det blir kraftig snö och besvärligt i trafiken med begränsad framkomlighet, säger Moa Hallberg.

Totalt kan det falla mellan 10-25 centimeter snö.

Varningen börjar gälla lördag morgon och gäller ett dygn framåt. I de nordligaste delarna börjar lågtrycket övergå till snö under fredagen, sedan rör det sig långsamt söderut. Inte förrän på lördagskvällen blir det intensivt snöfall i de södra delarna.

Betydande lavinfara

Snöfallsområdet rör sig österut och drar bort under söndagen. Då väntas soligt väder med enstaka plusgrader dagtid, under natten minusgrader.

– Snön kan ligga kvar en liten stund i alla fall, säger Moa Hallberg.

SMHI har även utfärdat en gul varning för snöfall i nordligaste Värmland och delar av norra Dalarna. Gula varningar för vind i kombination med snöfall är utfärdade i södra Gävleborgs län och delar av södra Stockholms län.

I Kebnekaisefjällen samt Abisko- och Riksgränsfjällen, råder betydande lavinfara – en trea på den femgradiga skalan – enligt Naturvårdsverkets sajt lavinprognoser.

Följ ämnen i artikeln