Google lanserar sin Chat GPT-dödare Gemini

Publicerad 2023-12-07

Nu släpper Google sin nya AI-modell Gemini.

Enligt företaget ska den slå Chat GPT i de flesta tester och kan utföra uppdrag som andra botar inte kunnat göra tidigare.

– Det här är början på Gemini-eran, säger vd:n Sundar Pichai.

Google lanserade sin nya AI-modell Gemini under onsdagen.

Det är en uppdaterad version av den tidigare chatboten Google Bard och ska enligt techjätten själv utmana Open AI:s Chat GPT. Vd:n Sundai Pichai har beskrivit släppet som en ny era för AI.

Enligt Google ska boten ha slagit Chat GPT-4 på flera avgörande områden. Enligt Pichai är den till exempel bättre på att sammanfatta nyhetsartiklar och andra texter.

AI-modellen ska ha slagit Chat GPT-4 i 30 av 32 tester och är bland annat bättre på att förstå bilder, klarar ”avancerade resonemang” och ”tänker mer varsamt” när den svarar på frågor.

Googles vd Sundai Pichai.

Den finns i tre versioner, Ultra, Pro och Nano. Enligt techjätten är Ultra, den mest avancerade, bättre än mänskliga experter på flera områden, rapporterar The Guardian.

I en video syns hur Ultra kan förstå en students fysikläxa, skriven för hand och ger tips på hur man kan lösa hemuppgiften bland annat genom att visa ekvationer.

I en annan video syns Pro analysera en teckning av en anka och svara rätt på vilken film en person imiterar i en amatörvideo.

Samtidigt finns det fortfarande vissa problem med så kallade ”hallucinationer”, alltså falska svar.

Pro och Nano släpps i 170 länder, bland dem USA. Uppdateringen kommer dock inte att släppas i Storbritannien och EU innan Google fått klartecken från myndigheter.

Ultra släpps först nästa år då säkerhetstester av modellen fortfarande pågår.

Samtidigt kommer OpenAI med en ny version av Chat GPT nästa år. Den kommer att få tidigare versioner att blekna, enligt vd:n Sam Altman.