M-toppen om gigantiska lönepåslaget: ”Har varit felavlönad”

Uppdaterad 2023-01-02 | Publicerad 2022-12-21

Lönecirkusen i Norrtälje har inte verkat avskräckande i Trelleborg.

Där höjs politikerlönerna rejält – för kommunstyrelsens ordförande med 53 500 kronor i månaden.

– Vad fan håller vi på med? frågar sig Isac Rubin (M) som valde att bryta partilinjen.

I skånska hamnstaden Trelleborg blir kommunalråden fler och politikerarvodena högre. Det har styret bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna klubbat igenom.

För kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) ska arvodet pumpas upp från dagens 71 500 kronor till 125 000 kronor i månaden. Först höjs lönen till 89 375 kronor. Sedan ska den upp på 125 000 kronor till 2024 – vilket ska behandlas igen i oktober 2023, skriver Trelleborgs Allehanda.

Därtill inrättas tre nya kommunalrådsposter och arvodena för nämndernas ordförande fördubblas.

Kajson Carlqvist anser att hon ”varit felavlönad” tidigare.

– Som det är i dag, har jag ett väldigt stort ansvar för kommunen. Därför är jag berättigad till ett högre arvode än jag har i dag, säger hon till SVT Skåne.

Partikamraten Venzel Rosqvist, ordförande i arvodesberedningen, motiverar lönenivån med att kommunstyrelsens ordförande jobbar långa dagar och bär ett stort ansvar.

– Det är en mycket mer komplex omvärld och därför behöver också arvodena höjas och ska kommunstyrelsens ordförande tjäna mest i kommunen behöver de höjas så här mycket, säger Venzel Rosqvist.

Isac Rubin.

”Folk är fly förbannade”

Ann Kajson Carlqvist.

Beskedet har orsakat stor folklig irritation i Trelleborg. Kritiken var också frän på måndagens kommunfullmäktige.

– Folk är fly förbannade ute på stan. När jag pratar med vänner och bekanta så kokar de. Anställda i kommunen är vansinniga. Det ryker ur öronen på ledande tjänstemän, anförde C-ledamoten Ola Olsson.

Centerpartiet röstade emot. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och ett lokalt parti ställde inte heller upp på förslaget.

I högerblocket valde en ledamot, Isac Rubin (M), att bryta partilinjen.

– Vad fan håller vi på med? frågade han sig i ett kritiskt inlägg i kommunfullmäktige.

Isac Rubin säger till Aftonbladet att lönehöjningarna strider mot hans övertygelser.

– En av grundbultarna för moderat politik är att ha en så liten och kostnadseffektiv organisation som möjligt. Det här beslutet är tvärtom. Det blir fler kommunalråd och kommer att kosta mer.

Hur har din kritik mottagits i partiet?

– Kanske inte så bra. Det märktes direkt efteråt, när de tyckte att jag varit illojal. Men jag tycker att det är viktigt att stå upp för det som jag tycker är rätt och därför valde jag att gå upp och markera.

Många andra har hört av sig med uppmuntrande ord, säger Rubin.

Trelleborg trumfar Norrtälje

För knappt två månader sedan blev det ramaskri när politiker i Norrtälje försökte sig på ett saftigt lönepåslag. Där tvingades styret backa från förslaget som innebar ett lönelyft med 23 400 kronor för kommunstyrelsens ordförande.

En västanfläkt jämfört med höjningen på 53 500 kronor i Trelleborg.

– Man har ju sett hur det togs emot i Norrtälje. Så man borde tänkt igenom detta innan. Men nu har man fattat beslutet och jag tycker att det är fel, säger Isac Rubin.

Aftonbladet har sökt Ann Kajson Carlqvist (M) för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln