18-åring inför rätta för förväxlingsmord

Hade automatvapen och pansarskott

Publicerad 2023-04-30

Han var på fest och gick ut en stund för att parkera om sin bil – och sköts ihjäl i ett kulregn från två olika vapen.

Den 36-årige syriske frisören hade en vit Mercedes precis som en utpekad profil i Bandidos, som misstänks vara den egentliga måltavlan.

– Han befann sig på fel plats vid fel tidpunkt, man tog fel helt enkelt, säger åklagare Anna Hankkio.

Rättegången om mordet i Haninge för drygt ett år sen pågår just nu i Södertörns Tingsrätt.

En av de troligen två skyttarna, en då 17-årig pojke, är åtalad och bevisen är besvärande.

Vit bil. Men fel bil. Föraren skulle bara parkera om sin bil när han blev förväxlad med den tilltänkta måltavlan från Bandidos.

Bland annat åberopar åklagaren Anna Hankkio dna från en av de hylsor som hittades på mordplatsen. Det matchar 17-åringen som nu hunnit fylla 18.

Det finns även dna från honom på en kalasjnikov som togs i beslag i en bil som kraschade efter att polisen försökt stoppa den.

En kalasjnikov hittades i baksätet, i främre kupén låg ytterligare ett sådant vapen samt en pistol. Samtliga vapen var laddade och skjutklara med en patron i patronläget. På vapnen fanns också dna.

Egna filmer bevis

Övriga bevis som åberopas är filmer som återfunnits i 17-åringens mobil.

Bland annat har han tagit bilder på sig själv där han är maskerad – iklädd samma kläder som han bar när han greps. Det finns även bilder på vapen, däribland på ett skarpt pansarskott, som också tagits i beslag från en lägenhet.

Bland bevisen finns bilden från 17-åringens mobil där han filmat sig själv med vapen. Hans dna har även hittats på både vapen och en hylsa.

Han förnekar brott och har mer eller mindre tigit sig igenom utredningen med undantag för något hundratal svar av typen: Ingen kommentar.

Kurdiska Räven misstänkt

Bakgrunden till dådet tros vara en konflikt mellan å ena sidan Rawa Majid, Den kurdiska räven och å andra sidan Bandidos. Polisens teori är att allt bottnar i en misslyckad narkotikaaffär, där ett stort parti beslagtogs. Att säljaren ville ha betalt men köparen ville inte betala eftersom man inget fått.

– Det uppstår meningsskiljaktigheter kring betalning eller liknande, säger Anna Hankkio under rättegången.

Ett skarpt pansarskott och en pistol som hittades vid husrannsakan.

Under veckorna efter beslaget sker två skjutningar i närheten av Bandidos lokaler i södra Stockholm. Det är i en av dessa som den syriske frisören skjuts.

– Han har skottskadats av tio kulor från två olika vapen, säger Anna Hankkio.

Chattkonversation som åklagaren menar handlar om förberedelse till mord. A1 antas vara Rawa Majid, Kurdiska räven. RPG står för granatgevär och Kalle för kalasjnikov.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om den Kurdiska rävens fotsoldater.