Drönare och undervattenskameror ska hitta sjöodjuret – hundratals söker efter Nessie

Nya teorin: En enorm ål

Publicerad 2023-08-26

Hoppet om att äntligen hitta det mytomspunna sjöodjuret lever – och är större än någonsin.

I helgen söker hundratals frivilliga monsterentusiaster – med hjälp av värmedrönare och undervattensmikrofoner – efter sjöodjuret Nessie.

– Jag tror att det finns något i sjön, säger volontären Craig Gallifrey.

Myten sträcker sig tillbaka till medeltiden då en irländsk munk sade sig ha träffat på odjuret i sjön. Men den moderna myten tog ordentlig fart på 30-talet, när en hotellägare och hans fru påstod sig ha sett en valliknande varelse i sjön.

Sedan dess har området kring den mytomspunna sjön på det skotska höglandet har blivit en enorm turistattraktion och mer än tusen personer har påstått att de sett ”Nessie”.

Under lördagen organiserar Loch Ness-centret i Drumnadrochit och det volontära sökteamet Loch Ness Exploration den största sökinsatsen efter odjuret på 50 år.

I den stora sjön Loch Ness i Skottland letar man nu efter sjöodjuret Nessie.

Drönare och infraröda kameror

Förhoppningen är att modern teknik ska lyckas knäcka gåtan.

Drönare utrustade med infraröda kameror ska flyga över Skottlands största sjö och undervattensmikrofoner ska tråla den efter avvikande undervattensljud och ”Nessie-liknande rop”.

– Vi letar efter brytningar i ytan och ber volontärer att registrera alla former av onaturligt beteende på sjön, säger Alan McKenna, från Loch Ness Exploration till radioprogrammet Good Morning Scotland.

– Inte varje krusning eller våg är ett monster. Några av dem kan förklaras, men det finns en handfull som inte kan det, säger han.

Volontären: ”Jag tror att det finns något i sjön”. Falsk bild på vad som påstods vara odjuret.

Volontären hoppas på fynd

Teorierna om vad som det är som egentligen rör sig under ytan är många, alltifrån att det skulle vara en förhistorisk havsödla som överlevt, till en simmande elefant som flytt från en cirkus.

Det har också talats om det skulle kunna vara en Håkäring, en av världens största hajarter som kan bli upp till sju meter lång, väga upp till 1400 kilo och tros kunna bli 500 år gammal.

Craig Gallifrey, en av sökvolontärerna, tror att man kommer hitta något spännande i den 227 meter djupa sjön. Kanske finns det en grotta man inte lyckats hitta tidigare eller något oupptäckt marint djur?

– Jag tror att det finns något i sjön, oavsett om det är en plesiosaurie eller om det är en elefantbäbis som rymt från en cirkus när det fanns en resande cirkus här för rätt många år sedan. Men jag tror att det kommer finnas något här som eldar på spekulationerna, säger han till AP.

Skelett av en plesiosaurie.

Olika teorier florerar

En annan, mer krass teori, är att det hela är ett sätt att locka turister till området. 2021 besökte 14 000 turister Loch Ness, som totalt spenderade 11 miljoner pund – 152 miljoner kronor. 2019 besökte 313 000 turister platsen och spenderade motsvarande drygt 1,2 miljarder.

Just det året kom en ny teori, efter att forskare på ett universitet i Otago i Nya Zeeland undersökt sjön med hjälp av dna-teknik.

De hittade inga bevis från någon plesiosaurie, haj eller större fiskart. Men de hittade tydliga spår av ål.

– Det finns väldigt många ålar i Loch Ness med ål-dna i stort sett på varenda plats vi tog prover på – det finns många. Så kanske är det enorma ålar, sa Neil Gemmell tlll BBC om undersökningen.

I juli svarade 18 000 personer i ett Facebookevent att de skulle delta vid sökinsatsen. Det överväldigande intresset tvingade Loch Ness-centret att stänga intaget av volontärer på plats, men nyfikna kan följa sökandet via en livestream.

Följ ämnen i artikeln