Luftföroreningar ökar risken för demens

Uppdaterad 2023-08-21 | Publicerad 2023-08-16

Ny studie gjord på personer som bor i innerstaden av Stockholm visar att boende löper större risk att utveckla demens även vid en minimal ökning av luftburna partiklar.

Små ökningar av luftburna partiklar höjer risken för demens betydligt. Det visar en studie som undersökt hälsan hos personer som bor i centrala Stockholm.

Även låga koncentrationer av luftföroreningar är förknippade med sämre hälsa, och tidigare forskning har hittat ett samband mellan luftföroreningar och demensrisk. Nu har forskare undersökt detta samband.

– Det finns en betydande indirekt effekt av luftföroreningar på demens, säger forskaren Giulia Grande vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

I den nya studien har forskare studerat drygt 2 500 vuxna i upp till tolv år. Deltagarna hade en medelålder på 73 år och bodde i centrala Stockholm.

Deltagarna genomgick kliniska undersökningar och blodprover samt omfattande utvärderingar från läkare, sjuksköterskor och psykologer.

Innan studien inleddes beräknades de årliga genomsnittliga nivåerna av PM2,5 på deltagarnas hemadresser. PM2,5 är en term som används för att beskriva mycket små luftburna partiklar som kan ha negativa hälsoeffekter.

Resultaten visade att mycket små ökningar av PM2,5 innebär en 70 procent förhöjd risk att utveckla demens.

Studien har gjorts i samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet, Danderyds sjukhus och universitetet i Oxford, Storbritannien. Läs den här.