Nytt Nato-krav från Erdogan

Publicerad 2023-07-10

Inför Natotoppmötet i Vilnius kommer Erdogan med ett nytt krav.

Sveriges ansökan kommer inte att godkännas förrän EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet.

Senare i eftermiddag ska Turkiets president förhandla med statsminister Ulf Kristersson.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska snart infinna sig på toppmötet i Vilnius. Men innan mötena drar igång lägger han fram nya krav.

Erdogan säger att Turkiet inte kommer godkänna Sveriges Natoansökan förrän EU inleder nya medlemsförhandlingar med Turkiet.

”Först, öppna vägen till Turkiets medlemskap i EU, sen kommer vi att öppna upp för Sverige, precis som vi har gjort för Finland”, säger han i ett tv-framträdande enligt nyhetsbyrån AFP.

Stödjer ambitionen

Under talet uttrycker han också att Turkiets vilja att köpa stridsflygplanet F-16 från USA inte hänger ihop med expansionen av Nato.

På tisdagen inleds toppmötet i Vilnius.

Vid en pressträff strax efter lunch kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg Turkiets nya krav:

– Jag stödjer Turkiets ambition om att bli EU-medlem. Samtidigt måste vi komma ihåg vad vi enades om i Madrid, sa han, och hänvisade till mötet förra sommaren då Sverige och Turkiet enades om en kravlista inför att Turkiet skulle godkänna ett svenskt medlemskap.

Dessa krav, som bland annat berör en ny terrorlagstiftning och vapenexport till Turkiet, har Sverige nu levt upp till, anser Stoltenberg:

– Det är fortfarande möjligt att få till ett positivt beslut om Sveriges medlemskap här i Vilnius. Vi har inga säkra garantier, men vi har ett unikt tillfälle under toppmötet, och det tillfället kommer vi att använda för att nå så stor framgång som möjligt, sa Stoltenberg också.

Även EU-kommissionen har kommenterat Erdogans utspel. Talespersonen Dana Spinant betonade vid en pressträff att de två processerna om Nato-medlemskap och EU-medlemskap inte kan kopplas ihop, skriver TT.

– De två processer som sker parallellt, om Natoutvidgning och accepterande av nya medlemmar å ena sidan och den separata processen med utvidgning av EU å andra sidan, är helt åtskilda processer.

Erdogan under tv-framträdandet

”Hela sin önskelista”

I eftermiddag ska Erdogan möta statsminister Ulf Kristersson under ledning av Natochefen Jens Stoltenberg.

Sveriges tidigare Turkietambassadör Michael Sahlin säger till Aftonbladet att mycket står på spel inför det mötet. Oavsett hur det går har han förhoppningar om att Sverige kommer komma ett steg närmare försvarsalliansen.

Robert Dalsjö, försvars- och säkerhetspolitisk expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till SVT Nyheter att Erdogans utspel är ett tecken på att förhandlingarna snart är i hamn.

– Förhandlingarna går nu in i vad som kallas för ett ”end game”. Erdogan slänger in hela sin önskelista, säger han.

Förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap pausades efter kuppförsöket i Turkiet 2016 och dess efterspel.

I juni 2022 diskuterade EU-parlamentets ledamöter just Turkiets eventuella framtida medlemskap. De konstaterade då att landet inte är redo och saknar framsteg gällande EU-relaterade reformer.

Följ ämnen i artikeln