Adam, 17, andas in torrschampo: ”Blir väldigt borta”

Publicerad 2023-03-04

17-åriga Adam har använt hushållsprodukter som berusning sen han var 12. På sociala medier tipsar ungdomarna varandra om hur de kan använda torrschampo för att få ett rus.

– Man är inte riktigt medveten om vad som händer runt omkring sig, nästan som att man tappar medvetandet, säger Adam.

Samtidigt varnar experter för att trenden kan vara livsfarlig.

På flera håll i landet uppmärksammas fall av unga som andas in torrschampo i berusningssyfte. Och på sociala medier lär ungdomarna varandra hur man får den berusande effekten.

”Är det bara att spraya i munnen?”, frågar en användare på Tiktok. I ett kommentarsfält rekommenderar ”Adam”, som egentligen heter något annat, ett specifikt märke. ”Tacka mig senare”, skriver han. För honom började det redan i 12-årsåldern, då började han berusa sig med deodorantspray.

– Jag tänkte att det är en sådan grej alla har hemma och då är det kanske inte så farligt. Efteråt ville jag testa fler grejer. Det är som att du har en gräns, när du väl har gått över den då vill du bara testa nya saker.

Ingen åldersgräns

Förutom deodorantspray och schampo har Adam även berusat sig med lustgas. Under sängen i sitt pojkrum gömmer Adam tomma lustgastuber. Hans föräldrar vet ingenting om det.

– Jag ser ingen mening med att berätta för dem, de hade säkert blivit besvikna.

Torrschampo, lustgas och deospray går alla tre att köpa i vanliga butiker, och de är inte heller olagliga eller belagda med åldersgräns.

– Det är exakt samma kick man får av de tre. Först börjar man skratta jättemycket och sedan börjar det pipa i öronen. Och man får en déjà vu-känsla, att det här har jag varit med om innan. Du blir väldigt borta i en minut och sedan behöver du ta mer, säger Adam.

17-åriga Adams föräldrar vet inte att han missbrukar torrschampo.

Fyra ungdomar till sjukhus

Tidigare i år larmade stadsbiblioteket i Luleå om torrschampoknarkandet.

– För en månad sedan upptäckte vi att det var väldigt rörigt på några av de offentliga toaletterna. Det var nedsmutsat med vitt pulver över hela golvet och tomma torrschampoflaskor. Vi hade också hört talas om detta från olika håll och förstod vad det handlade om, sa bibliotekschefen Mathias Silvder till TT.

I december fick fyra tonåringar föras till sjukhus efter en fest i Höganäs. De hade andats in torrschampo och kombinerat det med alkohol och narkotikaklassade tabletter.

Men trots att det uppmärksammats i medierna på senare tid är missbruket av torrschampo inget nytt, det har ungdomar gjort sedan flera år tillbaka, enligt Adam.

– Man gick in i butiken med några kompisar och köpte en eller två tuber. Sedan körde man slut på dem direkt. Ibland blev det lite för mycket.

”Kan göra att hjärtat stannar”

Det är drivgasen i schampot som påverkar hjärnan och ger en berusningskänsla. Men att använda torrschampo som berusningsmedel kan vara livsfarligt, varnar Giftinformationscentralen.

– Den ger effekter på de elektriska signalerna i hjärtat, det kan göra att hjärtat stannar och då kan man dö. På sikt kan den ge upphov till lösningsmedelsskador på hjärnan där fettet runt nervcellerna går sönder och man får kroniska skador, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Lindeman förklarar att det är framför allt gasen i flaskan som är farlig men torrschampo innehåller också ett pulver med partiklar som kan fastna i de små luftvägarna och ge lungskador.

Förutom deodorantspray och schampo har Adam även berusat sig med lustgas.

”Tänker att det inte händer en själv”

– Jag tycker egentligen inte att man ska testa någonting, jag vet hur det kan bli. När jag har varit ute med kompisarna och tagit lite för mycket, då blir man inte riktigt medveten om vad som händer runt omkring sig, det är som att tappa medvetandet, säger Adam.

Vet du att det är farligt?

– Jag har läst några artiklar om att det har gått dåligt för vissa men man tänker alltid att det inte händer en själv, att det bara är att köra på. Att man vet att det är farligt ger också en stämning.