Kinberg Batras vän undantogs från egna sparkravet: ”Har inte prövats”

Publicerad 2024-04-10

Anna Kinberg Batra gick ut med ett tydligt direktiv till medarbetarna – alla nya anställningar måste prövas av en specialinrättad chefsgrupp.

Motiveringen var att det ekonomiska läget kräver hårda besparingar.

Två veckor senare anställdes vännen Gunnar Ekman med en månadslön på 90 000 kronor.

Någon prövning av specialgruppen gjordes inte.

I mitten av januari informerade landshövding Anna Kinberg Batra chefer på Länsstyrelsen i Stockholm om de tuffa sparkraven som väntar under 2024.

– Vi behöver prioritera hårt och följa utvecklingen noga under året för att säkerställa både rättssäkerhet och effektivitet, sa hon i ett internt utskick som Aftonbladet har tagit del av.

Länsöverdirektör Åsa Ryding sa i samma utskick att man ”bromsat” flera rekryteringar av personal för att klara det ansträngda ekonomiska läget.

– Besparingarna gäller alla, sa Ryding.

Hjälpte konsulten att skriva en bok

För att minska personalkostnaderna beslutade länsstyrelsen att alla anställningar, samt alla rekryteringar av konsulter, måste prövas av en specialinrättad grupp. Prövningsgruppen består enligt utskicket av avdelningschefer, ekonomichefen, hr-chefen och utvecklingschefen. Det betonas att alla anställningar måste prövas, med undantag för jobb som ”serveringspersonal, väktare och de som utför skötsel av naturreservat, transporter, lokalvård eller byggnationer”.

Avdelningscheferna informerades den 15 januari och direktivet publicerades på intranätet den 5 februari. Två veckor senare anställdes managementkonsulten Gunnar Ekman som ”organisationsutvecklare” på uppdrag av Anna Kinberg Batra. Ekman har en månadslön på 90 000 kronor, vilket är en mycket hög lön jämfört med vad andra tjänar på myndigheten.

Anna Kinberg Batra och Gunnar Ekman är även vänner. Kinberg Batra skriver i sin självbiografi ”Inifrån” från 2018 att hon hjälpte Ekman att skriva en bok med titeln ”Från prat till resultat”.

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm.

Gjordes aldrig någon prövning

Anställningen av Ekman undantogs dock från direktiven. Aftonbladet har sökt de namngivna cheferna i specialgruppen, de som svarat hänvisar till kommunikationsavdelningen.

Kommunikationschef Jonas Johansson svarar i ett mejl: ”Det är inte gjord någon prövning av Gunnar Ekmans anställning i den interna beredningsgruppen”.

I ett uppföljande mejl skriver han:

”Det finns inget beslut på att tjänsten skulle undantas från denna interna process.”

En dag senare skickar han ett nytt mejl, nu med förklaringen att ”Gunnar Ekmans tjänst budgeterades under hösten 2023 och var finansierad. Därför omfattades den inte av anställningsprövningen som började tillämpas från den 1 januari 2024”.

Facket kräver svar

Aftonbladet har varit i kontakt med flera på myndigheten som tycker den förklaringen är märklig.

”En efterhandskonstruktion” säger en anställd och tillägger att även om något fanns planerat i budgeten så måste chefer gå till specialgruppen och få anställningar prövade. Inga undantag finns från detta.

En annan anställd säger att det definitivt inte fanns någon planerad budgetpost att betala länsöverdirektören över två miljoner i fallskärm och att förklaringen därför haltar.

Även fackförbundet Saco-S ställer sig frågande till att anställningen av Gunnar Ekman inte prövades.

– Arbetsgivaren måste förklara för oss hur det här är möjligt, när alla andra anställningar måste prövas och när alla andra måste spara. Vi har krav på oss att inte boka externa möteslokaler eftersom det är för dyrt, att inte åka på tjänsteresor utanför länet och att inte köpa dyrt kaffebröd, säger Susanna Sass Jonsson, styrelseledamot i fackförbundet Saco-S. 

Sparar in på personalfest

Myndigheten har satt stopp för andra rekryteringar, som enligt Sass Jonsson får konsekvenser. 

– Det är en ansträngd verksamhet med många ärenden. Om vi inte får rekrytera när någon slutar, går på föräldraledighet eller blir långtidssjukskriven så får det konsekvenser för arbetsmiljön och arbetsbelastningen.

Exempel på besparingar som nämns i det interna utskicket är personalfester och resor. På möten ska det inte serveras lunch utan kaffe och bulle. ”Landshövdingens och länsledningens representation på Tessinska palatset kräver fortsatt möjlighet att bjuda på middagar och luncher” tydliggör samtidigt ledningen i utskicket.

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra för intervju men kommunikationschefen meddelar att hon tackar nej.

Olof Svensson