Väderkaos i Norge – nödlarm skickas ut

Publicerad 2024-01-29

Bortblåsta tak, jordskred, röda lavinvarningar och inställda flyg.

Stormkaos bryter ut i Nordnorge och orkanvindar gör att invånare uppmanas hålla sig inomhus. Nu kallas även Försvarsmakten in för att höja beredskapen.

– Det går många år innan man ser ett oväder av sådan här kaliber, säger Lasse Rydqvist meteorolog på Klart.

Det kraftiga ovädret som dragit in från Atlanten har drabbat Nordnorge hårt under måndagsförmiddagen.

Färjetrafik har ställts in tillsvidare och all flygtrafik norr om Trondheim har pausats eftersom det inte anses säkert att flyga. Orkanvindar med en styrka uppemot 36 meter per sekund förväntas under dagen vid flygplatsen i Tromsö. De hittills starkaste vindbyarna har uppmätts vid Glomfjord och nått upp till en styrka på 64 meter per sekund.

På flera platser har tak rivits upp av de starka vindarna och polisen uppmanar människor att hålla sig inne för att inte skadas av flygande takplattor och bråte.

– Flygande föremål kan vara en fara för personer som vistas utomhus i området, skriver Troms polisdistrikt på X.

Rådhuset i Hamarøy evakuerades under morgonen efter att delar av taket blåstes bort.

– Det var länge sedan man såg en sådan här storm senast, säger jourhavande meteorolog Martin Granerød till VG.

Bilden visar hur den kraftiga vinden var på väg under natten mot måndagen.

Flertalet jordskred

Vid 8-tiden rapporterades det om flera jordskred och stenfall i Kvam i Västnorge. Bland annat ska en bilförare mirakulöst ha klarat sig efter att ha hamnat mitt mellan två jordskred på en länsväg.

Ett nödlarm skickades ut till boende i området:

”Det har gått ett jordskred vid Våtvoll, och du kan vara i ett farligt område. Överväg att evakuera dig själv i riktning mot Sigerfjord. Vägen i sydlig riktning mot Gullesfjordbotn är avstängd på grund av en lavin”.

Hemtjänsten i Tromsö kommun larmade om att de är i behov av hjälp eftersom de inte har fått ut personal till äldreboendena. De hoppas kunna samverka med andra regioner för att få ut nödvändig hjälp till de äldre.

Vid flera platser har även röda varningar för laviner utlysts och människor uppmanas att hålla sig borta borta från riskområdena.

Tomt på kajen i Bognes.

Stormen ökar i kraft

Stormen väntas öka i kraft under eftermiddagen och polisen i Troms får bistånd från Försvarsmakten för att höja beredskapenoch för att kunna skicka ut hjälp till isolerade byar och öar om akuta behov skulle uppstå.

Vid 11-tiden uppmätes vindbyar på 45 meter per sekund i Måsvik.

– Det här ovädret kan få stora konsekvenser. Det går många år innan man ser ett oväder av sådan här kaliber, säger Lasse Rydqvist meteorolog på Klart.

Han menar att ovädret kommer att förflytta sig norröver men att det trots det kan ha en viss påverkan på Sveriges fjällområden.

– Tittar man på prognosen nu så kommer det till mestadel leta sig vidare norröver norden. Men det kan blåsa orkanstyrka även i norra Lapplandsfjällen med uppemot 33 sekundmeter i vindbyarna, säger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln