Landsbygdsministern om svinpesten: ”Mycket allvarligt”

Publicerad 2023-09-11

Alla grisar inom det avspärrade området i Västmanland kommer behöva avlivas.

Det säger Jordbruksverket på en pressträff med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), på plats i Fagersta.

– Det är hårda restriktioner, men det är av största vikt att man följer dem, alternativet är en ännu allvarligare situation, säger Kullgren.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen vi befinner oss i och har förståelse för oron som det här skapar. Det är nu viktigt vi gör allting vi kan för att begränsa den här smittan, säger Kullgren.

Order om tvångsslakt

Jordbruksverket, som är operativ ansvarig för att bekämpa smittan, är också på plats och säger att man har fattat beslut om avlivning på samtliga tamgrisar inom det smittade området.

– Alla tamgrisbesättningar inom den smittade zonen kommer behövas avlivas, säger Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket.

Beslutet har fattats för att inte få in smitta i tamgrisbesättningar, vilket enligt Cedervärn skulle kunna få förödande konsekvenser. Han beskriver beslutet som ”djupt ingripande” för många människor.

Men för att kunna avgränsa, isolera och bekämpa smittan väljer Jordbruksverket nu att ingripa så snabbt som möjligt.

– Det är ett nödvändigt beslut, men självklart något som påverkar de bönder som har grisbesättning i området. Jag beklagar djupt att de kommer behöva avliva sina djur, säger Peter Kullgren.

Enligt Kullgren finns det ett regelverk för ersättning, det är något som Jordbruksverket just nu tittar på.

Statsepizootolog Karl Ståhl, landbygdsminister Peter Kullgren och Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket, under måndagens pressträff i Fagersta.

Enligt Jordbruksverket är det fem gårdar och totalt ett 50-tal grisar som berörs av beslutet.

”Hårt slag för kommunen”

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är knappast förvånad över att svinpesten är här, men att den dök upp i Fagersta av alla ställen trodde de aldrig, säger statsepizootolog Karl Ståhl, SVA.

– Det är ett hårt slag för kommunen och alla som bor här. Men ur ett bekämpningsperspektiv gör det förutsättningarna mycket bättre än om vi fått smittan någon annanstans där det finns mycket mer vildsvin och gris, säger Karl Ståhl, SVA.

Karl Ståhl jämför utbrottet av svinpesten i Sverige med det utbrott som skedde i Belgien för några år sedan, och som skedde i ett ungefär lika stort område.

– I Belgien tog det ungefär ett år att bekämpa den, och sedan ett år till innan landet förklarades fritt från svinpest. Det kommer att vara ett långt arbete och vi måste vara uthålliga, men vi har goda förutsättningar, säger talespersonen för SVA.