Alice Bah Kuhnke är MP-väljarnas storfavorit – men tackar nej

Publicerad 2024-02-13

Alice Bah Kuhnke är MP-väljarnas favorit.

Närmare hälften av MP-väljarna vill att Alice Bah Kuhnke tar över efter Märta Stenevi, enligt Aftonbladet/Demoskops mätning. Men Bah Kuhnke har nu själv meddelat att det inte är aktuellt.

Två andra namn som lyfts fram är Amanda Lind och Annika Hirvonen.

– Det är ett stort beslut som kräver noga överväganden, säger Hirvonen.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke är solklar favorit i Aftonbladet/Demoskops mätning där personer som uppger att de röstar på Miljöpartiet fått frågan vem som ska ta över som språkrör. Hela 48 procent vill se Bah Kuhnke. Mätningen gjordes innan Bah Khunke själv meddelade under tisdagsmorgonen att hon inte ser sig själv ta över som språkrör.

MP-toppen har under flera år lyfts fram som ett framtida språkrör. Men säger nu alltså nej.

”Jag har landat i att min plats är en annan! Det jag allra helst vill och det jag vet att jag kan och är riktigt bra på, är att tillsammans med EU:s alla andra miljöpartiser kämpa för klimatet, naturen och vår demokrati, med Europaparlamentet som utgångspunkt”, skriver hon på Instagram.

Stänger inte dörren

På plats två och tre återfinns två andra kända miljöpartister, Amanda Lind och Annika Hirvonen. Båda är riksdagsledamöter, Lind var tidigare partisekreterare och kulturminister. Hon har inte återkommit med svar på frågan om hon kan tänka sig att ersätta Märta Stenevi.

Hirvonen stänger inte dörren men vill inte säga något definitivt innan hon tänkt igenom saken ordentligt.

”Det är viktigt att den som efterträder Märta Stenevi har förmågan att ta debatten i ett tufft politiskt klimat mot dem som nu monterar ner Sveriges klimat- och miljöpolitik, samtidigt som vi är en stark och tydlig röst för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nedskärningar i välfärden och för ett jämlikt samhälle.” skriver hon i ett sms.

Mest kända personen

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, säger att mätresultatet visar att kända MP-politikerna har en fördel gentemot de som syns mindre i media.

– Alice Bah Kuhnke är den absoluta favoriten, hon är tveklöst också den mest kända personen. Frågan är ställd till Miljöpartiets väljare, det kan ju mycket väl vara en annan bild bland de som är aktiva i partiet och förtroendevalda, säger han.

Märta Stenevi meddelade i fredags att hon avgår.

Demoskop har även frågat miljöpartister om de vill behålla det nuvarande systemet med två språkrör eller byta till att ha en partiledare. Frågan har lyfts på Miljöpartiets kongresser och fick ny fart i somras i samband med att Per Bolund aviserade sin avgång.

Resultatet är jämnt, men en liten övervikt vill att partiet byter system till en partiledare.

Martinsson tillägger att eftersom mätningen är en så kallad snabbmätning bör resultatet mer ses som en fingervisning om hur MP-väljare ser på frågorna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.