HD tar upp Snippadomen

Publicerad 2023-05-15

Snippafallet kommer att tas upp av Högsta Domstolen.

Det meddelade domstolen under måndagen.

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd för den så kallade snippadomen, där en man friades från våldtäkt.

Det meddelar domstolen i ett pressmeddelande under måndagsmorgonen.

– Det är med tillfredsställelse som jag konstaterar att Högsta domstolen delar min bedömning att det är viktigt att målet prövas och att de nu beslutat att ta upp det för avgörande i frågan om det har begåtts rättegångsfel, säger riksåklagare Petra Lundh i en kommentar.

Aftonbladet var först med att rapportera om fallet där hovrätten friade 50-årig man från våldtäkt på en 10-årig flicka då rätten inte tyckte det var tydligt vad ordet snippa betydde.

20 mars kom riksåklagarens beslut om att överklaga domen till Högsta domstolen.

Prövningstillståndet gäller frågan om rättegångsfel har förekommit avseende hovrättens hantering och prövning av alternativa brottsrubriceringar och lagrum inom ramen för gärningsbeskrivningen.

Pröva alternativ rubricering

I fallet med snippa-domen angav åklagaren en viss gärningsbeskrivning och att straffbestämmelsen våldtäkt mot barn som skulle användas.

Hovrätten ansåg att bevisningen inte var tillräcklig för att döma för det brottet, samtidigt som åklagaren inte hade yrkat ansvar för något annat brott, vilket ledde till att den tilltalade frikändes.

Riksåklagaren anser det möjligt att döma för brottet grovt sexuellt övergrepp mot barn, men genom att inte ta upp detta med parterna och pröva den alternativa brottsrubriceringen menar riksåklagaren att hovrätten har gjort sig skyldig till ett rättegångsfel.

Besked till hösten

Justitierådet Stefan Johansson är en av domarna som deltagit i beslutet.

– Högsta domstolen ska alltså inte nu pröva hela målet utan bara just denna fråga. Målet i övrigt har förklarats vilande i avvaktan på hur Högsta domstolen bedömer frågan om rättegångsfel, förklarar han.

Vidare säger han att man först kommer att bereda ett underlag som fem domare sedan kommer att få ta ställning till. På frågan när ett beslut kan fattas blir svaret följande:

– Då ingen sitter häktad finns det ingen frist, men jag skulle tro att det kan ske någon gång i början på hösten. Det blir inte under sommaren i alla fall.