Uppmaningen efter utbrottet: Håll koll på flygtrafiken

Publicerad 2023-12-19

2010 stängdes norra Europas luftrum efter Eyjafjallajökulls utbrott – konsekvensen blev strandade resenärer och kaos.

Gårdagens utbrott ser just nu inte ut att påverka flygtrafiken på samma sätt – men det finns orosmoln.

– Vi har samverkan med berörda myndigheter, vi följer upp det tillammans, säger Eric Casselberg på Luftfartsverket.

Vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön inträffade precis norr om den evakuerade fiskestaden Grindavik under måndagen, ett par mil från huvudstaden Reykjavik och runt två mil från landets största flygplats Keflavik.

Flygtrafiken på Keflavik är fortfarande igång men den isländska luftfartsmyndigheten Isavia uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade.

Askmolnet syns från huvudstaden Reykjavik.

Vulkanen stängde luftrummet

Isländska vulkaner har ställt till det flygtrafiken tidigare. Efter 200 år vaknade tillslut vulkanen Eyjafjallajökull år 2010 och ett stort askmoln spred sig över norra Europa. Askan som spreds med vinden kunde skada flygplanens motorer och orsaka motorstopp.

Runt 10 miljoner resenärer drabbades av det flygkaos som uppstod och hela Sveriges luftrum stängdes. Bara i Sverige drabbades över 100 000 resenärer.

Eyjafjallajökulls utbrott stängde hela Sveriges luftrum 2010.

”En annan sorts utbrott”

Risken för att utbrottet på Reykjaneshalvön skulle få liknande konsekvenser är inte sannolikt menar Valentin Troll, vulkanolog och professor vid Uppsala universitet.

– Det var en annan sorts utbrott 2010, en annan sorts vulkan och en annan sorts, explosivare magma.

Finns det någon risk för flyget lokalt på Island?

– Den är i så fall liten. Det kan bildas giftmoln av gaserna och om de driver mot flygplatsen kan den behöva stängas temporärt.

Utbrottet är det fjärde i området på tre år. Enligt Valentin Troll kan det vara i paritet med det hittills största i serien, det som inträffade 2021.

– Vi får vänta och se. Inom några dagar vet vi mer. Vulkanutbrott är lite som nysnö, det blir förvirring först. Men vi får räkna med att utbrottet pågår två-tre veckor. Minst.

Luftfartsverket: Vi följer situationen

Det svenska luftfartsverket har även uppmärksammat utbrottet och följer situationen. Hittills har man inte sett några problem i luftrummet.

– Vi ser ingen vulkanisk aska och flygtrafiken har inte påverkats, säger Eric Casselberg, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket.

Varken det svenska eller internationella luftrummet ska ha påverkats i nuläget. Samtidigt följer flera svenska myndigheter utvecklingen.

– Vi har samverkan med berörda myndigheter, vi följer upp det tillammans, säger Eric Casselberg.

Följ ämnen i artikeln