Efter budgetkaos: Tre scenarier i pensionsbråket

Publicerad 2022-06-13

Regeringens omförhandlade pensionskompromiss stoppades i finansutskottet – till förhandlingsparternas vrede.

Nu kan talman Andreas Norlén – återigen – få en avgörande roll i det politiska spelet.

– Vi går igenom alla möjligheter att få förslaget prövat i kammaren, säger Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet.

Finansutskottet består av 17 riksdagsledamöter.

Men styrkeförhållandet motsvarar inte det i riksdagen.

Därför kunde den hårt ansatta socialdemokratiska regeringen hamna i ännu ett blåsväder.

De partier som stod bakom regeringens pensionskompromiss, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet, har bara åtta av platserna i finansutskottet. Högeroppositionen som vill ha maktskifte har övriga nio.

Genom att motivera att ändringsförslaget med den nya överenskommelsen kommit för sent och inte föll inom budgetpropositionens ramar stoppade finansutskottet den nya kompromissen i ett sällan skådat drag.

–  Det är så klart konstigt att stoppa ett förslag som det finns en riksdagsmajoritet för. Normalt sett brukar man förhålla sig till den parlamentariska majoriteten i riksdagen, det spelar ingen roll vilken fråga det handlar om, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

”Är helt nytt”

Hos Socialdemokraterna och Centerpartiet var ilskan stor efter finansutskottets oväntade besked.

Åsa Westlund (S) är ordförande för finansutskottet.

– Det är något helt nytt i svensk demokrati att man med en falsk majoritet förvägrar den andra sidan att få presentera ett förslag för riksdagen, säger Martin Ådahl, Centerpartiets ledamot i finansutskottet.

Socialdemokraternas Åsa Westlund uppger att man inom partiet under måndagen lagt stort krut på att undersöka vilka möjligheter man har att få upp kompromissförslaget på riksdagens omröstningsbord.

– De vill till varje pris förhindra att landets sämst ställda pensionärer får det bättre. Det tycker jag är ytterst beklagligt. Dessutom hindrar man ju ytterst den demokratiska majoriteten att säga sin mening.

Ännu en gång kan talmannen Andreas Norlén få en betydande roll.

Praxis ändrad igen

Det finns dock fortfarande möjligheter för regeringen och dess budgetunderlag att få igenom sina förändringar, som skulle innebära en högre garantipension och ett höjt hyresbidrag.

Men de tre scenarierna kräver hjälp på traven för att hinna genomföras.

Den nya situationen där ett utskott stoppar ett förslag med majoritet i kammaren kan komma att vara prejudicerande och ändra riksdagens praxis, enligt experter.

– Det har ju varit ett par gånger under 10-talet där det varit okonventionella budgetomröstningar, där man exempelvis lyft ut delar ur budgeten. Att oppositionen inte följer de budgetregler man kom överens om under 90-talet är uppenbart. Men allting baseras egentligen på praxis och överenskommelser, så det finns heller inga hårda regleringar, och därför kan det vara lite flytande, säger statsvetaren Johan Hellström.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt finansutskottets vice ordförande Elisabeth Svantessson (M) samt representanter för Kristdemokraterna.