Björn Olsen: Politiskt beslut, inte baserat på verkligheten

Infektionsläkaren kritisk mot coronalättnaderna

Uppdaterad 2021-09-08 | Publicerad 2021-09-07

Infektionsläkaren Björn Olsen är kritisk mot att flera coronarestriktionerna tas bort.

Han ser det som ett politiskt beslut, inte baserat på verkligheten.

– Det är dumt att vara för snabb på bollen när det gäller det här, säger Olsen.

På tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att flera coronarestriktioner tas bort den 29 september. Då upphör begränsningarna för hur många som får sitta på restaurang eller delta i en offentlig tillställning, liksom rådet att arbeta hemifrån.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är kritisk till förändringarna.

– Det hade varit bra att vänta lite till, med tanke på att vi har ett stigande antal deltafall. Det kan lätt bli ett bakslag om man plockar bort restriktioner nu, säger han.

Hur länge borde man vänta?

– Det hänger på hur många vi får vaccinerade och hur stort vårdens behov är. Men jag skulle säga en eller två månader till. Att plocka bort dem nu i september känns mer som ett politiskt utspel. Jag tycker inte man har baserat det på vad som verkligen händer just nu i befolkningen, med tanke på antalet deltavarianter och antalet på iva som successivt sniglar sig upp.

Björn Olsen tycker att man borde väntat med att lätta på restriktionerna.

Vad tror du händer när de här restriktionerna tas bort?

– Fortfarande är det så att 30 procent av Sveriges befolkning inte är fullvaccinerade. Det är väldigt många människor som kan bli infekterade där ute, och det kommer att fortsätta. Man borde hålla i ett tag till, det är dumt att vara för snabb på bollen när det gäller det här.

Hur många behöver vaccineras för att minska spridningsrisken rejält?

– Det är svårt att säga, men kring 80-90 procent måste man nå, och en jämn fördelning över landet. Det är olyckligt att det är väldigt låg vaccintäckning i vissa utanförskapsområden.

– Antalet antivaxxare är nog inte väldigt många i Sverige, utan det är nog så att de allra flesta som inte är vaccinerade har haft svårt att komma till helt enkelt. Kan vi få dem vaccinerade så är vi i ett betydligt bättre läge, säger Björn Olsen.

DAILY Vaccinkrav, oro och glädje – om att sluta hemmajobba

Aftonbladet Daily med Christian Sundin, arbetsmiljöexpert på fackförbundet Forena.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen