Här kissar tomten på omikron: ”Blev less”

Martins nisse är trött på pandemin

Uppdaterad 2021-12-21 | Publicerad 2021-12-20

Tomten är fortsatt arg på coronaviruset.

För ett år sen kissade tomten på pandemiåret 2020. I år riktar den sin ilska specifikt mot omikronvarianten.

– Jag hade hoppats på att tomten skulle få fira att pandemin var över i stället, säger konstverkets skapare Martin Cousins.

I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut… och kissar på omikron.

Utanför 48-årige Martin Cousins hus i Stureby i södra Stockholm kan förbipasserande beskåda den ilskna nissen. Förra året blev den viral när den kissade på året som gått.

– Det har varit ett jävligt pissigt år för de flesta, sa Martin Cousins då.

Så här såg det ut i trädgården förra året.

Inför den här julen hade han hoppats på att tomten skulle få fira pandemins slut. Men så kom omikron – och coronaviruset fortsätter att spridas. Tomten fick ställa in sitt firande.

– Det blev nya åtgärder, och risk för nya restriktioner, och då blev man lite less. Men som konstverk, en tomte som pinkar på omikron, så är ju det mer tacksamt, säger Martin Cousins.

Bredvid den nya virusvarianten ligger andra grekiska bokstäver som symboliserar de andra mutationerna som tidigare klassats som ”oroväckande” av WHO.

– Jag har skurit ut symbolerna i frigolit som jag hade kvar sen förra året. Och så är det en ljusslang som jag har fäst på en stålpinne från tomten, säger Martin Cousins.

Det är andra året i rad som Martin Cousins, 48, pyntar trädgården med den kissande nissen.

Trots att pandemiåret 2020 var slitsamt för Martin Cousins så var han glad över att familjen mådde bra och menade att det ändå var ett ”lyxproblem” att det var tråkigt att jobba hemifrån. I år låter det likadant.

– Ja, det är ungefär detsamma. Min äldsta son fick covid och hade lätta symptom i ett par dagar men i övrigt har familjen hållit sig friska. Jag har fått komma tillbaka till kontoret nu men det ryktas om nya regler, säger Martin Cousins.

Tills vidare står nissen kvar i trädgården och kissar på viruset. Förhoppningsvis är den lite gladare nästa jul.

Följ ämnen i artikeln