Linde: Varje dag med diplomati är en bra dag

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2022-02-01

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är starkt oroad över utvecklingen i och omkring Ukraina. Inte minst efter ett samtal med sin ukrainske kollega som beskrev flera inre omfattande hot i landet.

Men Linde hoppas att de många diplomatiska insatserna ska ge resultat.

– Varje dag som diplomatin får verka är en bra dag, och det fortsätter. Det har också tagits nya initiativ i det så kallade Normandieformatet med Frankrike och Tyskland under den här veckan, som följs upp, säger utrikesministern i en intervju med TT på tisdagen.

Normandieformatet är ett förhandlingsforum där representanter från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike deltar.

Militär uppbyggnad

Men Linde understryker att läget är fortsatt mycket allvarligt.

– Fortfarande pågår truppuppbyggnad längs den ukrainska gränsen och man har inte dragit tillbaka någon militär från gränsen. Det är också militär uppbyggnad i gränsen vid Belarus och det beror på att man har en övning mellan Belarus och Ukraina. Men i det här spända läget bidrar det till oro, säger hon.

– På den positiva sidan är att dialogen och de diplomatiska ansträngningarna fortsätter. I dag (tisdag) är det samtal mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar. Man har lämnat skriftliga svar i olika omgångar mellan USA och Ryssland, Nato och Ryssland, och samtal pågår inom OSSE.

OSSE är en förkortning för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

– Det viktigaste är att försöka understödja de diplomatiska ansträngningarna så att vi inte får en militär utveckling.

”Destabiliserande aktiviteter”

Ann Linde talade i måndags med sin ukrainska kollega Dmytro Kuleba, och han beskrev bland annat den svårt ”destabiliserande” utvecklingen inom landet.

– Jag noterar efter ett långt samtal med Ukrainas utrikesminister i går att de är utsatta för destabiliserande aktiviteter. Sedan den 1 januari har det varit omkring 10  000 bombhot, hot om minor riktade mot skolor, sjukhus och andra institutioner. Människor har fått evakuera, det har bidragit till att verksamheter blivit avbrutna, men framför allt oro i befolkningen. Det är den typen av destabiliserande aktiviteter vi är oroliga för.

Den svenska utrikesministern träffade också Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis under tisdagen och har – förutom telefonsamtalet med den ukrainske utrikesministern – träffat Estlands utrikesminister Eva-Maria Liimets och ska under onsdagen möta Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Syftet med mötena är dels att få en gemensam lägesbild eftersom det händer saker hela tiden, så att vi har en gemensam bild och delar analyser.

– Sedan att vi är eniga om att om det blir en attack från Rysslands sida mot Ukraina måste det mötas av eniga sanktioner. Här har vi också ett nära transatlantiskt samarbete.