Ryska utrikesministern: ”Inga planer på att angripa Ukraina”

Publicerad 2022-01-21

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnekar att Ryssland planerar ett angrepp på Ukraina.

Det säger han efter fredagens möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Jag upprepar att Ryssland aldrig hotat det ukrainska folket, säger Lavrov på en presskonferens.

Följ ämnen
Nato

Lavrov och Blinken möttes under fredagen i Genève för att diskutera den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns och upptrappningen i Östersjön.

Ryssland har krävt garantier från Nato om att Ukraina inte ska få tillåtelse att bli en del av militäralliansen. Enligt Lavrov har Blinken lovat att USA ska ge ett skriftligt svar på kravet inom en vecka.

Samtidigt passade han på att avfärda anklagelserna om en potentiell invasion.

– Jag upprepar att Ryssland aldrig hotat det ukrainska folket, säger Lavrov under en presskonferens.

USA:s Antony Blinken kräver mer än ord från sin ryske motsvarighet.

– Lavrov bekräftar att de inte planerar att anfalla Ukraina, men ord gör ingen skillnad. Om Ryssland vill visa världen att de inte kommer att agera bör de dra tillbaka trupperna vid den ukrainska gränsen, säger han.

”Tror Ryssland förstår”

Blinken säger vidare att han inte förväntade sig några genombrott under mötet men att man ”klarat upp en del frågor”. Bland annat Rysslands krav gällande en eventuell Nato-expansion.

– Vi kommer inte att tumma på de fundamentala principer vi haft. En av dem är Natos öppna dörr. Precis som jag pratat om tidigare ska ett land inte kunna anfalla ett annat lands gräns med våld och diktera villkor. Vi ställer inte upp på de principerna och det tror jag att Ryssland förstår.

”Kommer stärka upp”

Enligt Blinken kommer varken USA eller Nato att tolerera fler ryska kränkningar av Ukraina.

– Vi väntar inte på att agera. Vi jobbar med diplomati och dialog, det är mitt jobb, men samtidigt ska vi vara vaksamma och och försvara oss. Om de fortsätter att kränka Ukraina kommer vi att stärka upp allt vi gör, vad gäller att försvara Ukraina och införa massiva sanktioner mot Ryssland. Det kommer att bli en betydande kostnad för deras ekonomi, säger han.

Antony Blinken och Sergey Lavrov vid dagens möte.